VIDEO Ciolacu, nemulțumit de posibila tăiere de fonduri din PNRR: Nu este posibil ca România să piardă vreun euro

VIDEO Ciolacu, nemulțumit de posibila tăiere de fonduri din PNRR: Nu este posibil ca România să piardă vreun euro
Marcel Ciolacu. Foto: INQUAM Photos/ Malina Norocea

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat cu nervozitate vineri la întrebările privind riscul de a pierde milioane de euro, în absența îndeplinirii jaloanelor restante din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în următoarele șase luni. „Dacă și parcă pot să facă multe. Eu afirm cu certitudine că toți cei din companiile de Transporturi și-au dat demisia imediat, toți cei din AMEPIP au acționat similat unde am fi putut suferi pierderi financiare, iar noi sperăm să vedem același lucru și la Energie. Este imposibil ca România să piardă vreun euro”, a precizat liderul PSD.

După ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naționale a Spaniei, premierul Ciolacu a fost întrebat de presă despre riscurile financiare legate de PNRR, referitor la neîndeplinirea jaloanelor pentru cererea de plată numărul 3.

„Nu avem de ce să ne temem de pierderi. Există două sume la Ministerul Transporturilor, una pentru metroul din Cluj și o altă sumă legată de erate care nu au fost comunicate prin SEAP (…) un aspect tehnic pe care l-am reluat la nivelul tehnic, dar ambele sunt în regim de împrumut. Cu alte cuvinte, România nu va pierde niciun leu din granturi”, a declarat Ciolacu.

Întrebat despre posibile întârzieri în primirea fondurilor, premierul a menționat că Executivul European oferă un termen de șase luni pentru finalizarea procedurilor.

Ciolacu s-a arătat iritat de întrebarea unui jurnalist privind consecințele posibilei neîndepliniri a jaloanelor în termenul de 6 luni.

„Dacă și parcă pot să facă multe. Eu vă asigur că toți cei din companiile de Transporturi și-au dat demisia rapid, la fel și cei din AMEPIP, unde ar fi fost potențiale pierderi financiare. De asemenea, declanșez proceduri la toate cazurile, iar pentru selecția 109 am cerut Comisiei Europene să trimită un expert. Este imposibil ca România să piardă vreun euro. Dacă am avut miniștri mai implicați care ar fi înțeles că nu se mai poate continua cu superficialitatea în 2024, nu am fi ajuns în această situație”, a mai afirmat premierul.

Discursul lui Ciolacu despre modificarea pragului pentru microîntreprinderi: O discuție necesară în Coaliție

Referitor la modificarea pragului pentru microîntreprinderi, Ciolacu a spus că va fi necesară o discuție în cadrul Coaliției.

„Va avea loc o discuție în Coaliție. Cred că va fi una dintre puținele ocazii în care voi avea o discuție directă cu domnul președinte Nicolae Ciucă. Avem un termen de 6 luni la dispoziție”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a respins ideea că Executivul European ar fi nemulțumit de modul de implementare a jaloanelor din PNRR sau de instabilitatea politică din țară.

„Nu. Am realizat că, în cadrul cererii de plată nr. 3, trebuie să îndeplinim 74 de jaloane și diferite ținte. Din aceste 74, există discuții relevante doar pentru 3 jaloane. Este normal ca granturile și sumele importante să fie condiționate de realizarea reformelor. Vă asigur cu siguranță că nu vom pierde niciun euro”, a mai precizat Ciolacu.

România riscă o pierdere de 1,1 miliarde de euro din PNRR, iar Comisia Europeană își exprimă îngrijorarea cu privire la progresele înregistrate.

Comisia Europeană și-a manifestat îngrijorarea în legătură cu capacitatea României de a recupera fondurile aferente jaloanelor neîndeplinite din cererea de plată nr. 3 din PNRR, pe fondul unei situații politice instabile, conform surselor guvernamentale. Aceasta se referă la o sumă de aproximativ 1,1 miliarde de euro care ar putea fi suspendată de către Comisia Europeană din cele 2,7 miliarde de euro aferente celei de-a treia cereri de plată.

Guvernul României va negocia o perioadă de șase luni pentru a implementa reformele necesare, astfel încât să recuperăm o parte din suma suspendată.

Dintre cele șase jaloane, trei sunt cruciale și mai greu de realizat. Pierderea pe care România o va suporta din neîndeplinirea acestora se ridică la 1,1 miliarde de euro, conform informațiilor furnizate de Economedia.

Recomandari
Show Cookie Preferences