VIDEO Gala Premiilor UNITER. Oana Mogoș și Vlad Udrescu, cei mai buni actori în roluri principale / Distincțiile serii analizate

Sursa foto: Matusciac | Dreamstime.com
A 33-a ediție a Premiilor UNITER a fost organizată luni în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova. Oana Mogoș a fost premiată pentru interpretarea rolului „Valeria” în spectacolul „Regina nopții”, iar Vlad Udrescu a fost distins pentru rolul din „Hamlet”.
Evenimentul a inclus 16 categorii de premii, printre care cinci premii pentru întreaga activitate, un premiu de excelență, cinci premii speciale, premiul președintelui și premiul British Council. Juriul a fost format din Oltița Cîntec (critic de teatru), Andrei Măjeri (regizor), Ana Bianca Popescu (actriță), Iuliana Vîlsan (scenografă) și Irina Wolf (critic de teatru).
Premiile acordate în cadrul Galei Premiilor UNITER 2025 sunt următoarele:
- Premiul pentru Cel mai bun spectacol a fost obținut de „Richard al III-lea” de William Shakespeare, adaptare de Vecsei H. Miklós, regizat de István Albu, cu decorul și costumele realizate de Erika Márton, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Harag György”.
- Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câștigat tot de István Albu pentru „Richard al III-lea”, cu aceleași echipă tehnică.
- Premiul pentru Cea mai bună coregrafie a fost oferit lui George Pop pentru mișcarea scenică din „Şantier”, regizat și dramaturgat de Victor Olăhuț, scenografia fiind realizată de Mihai Vălu, Teatrul Municipal Baia Mare.
- Premiul pentru întreaga activitate în regie a fost obținut de Niky Wolcz.
- Premiul British Council a fost acordat Platformei de Teatru Politic – David Schwartz și Katia Pascariu.
- Premiul pentru Cea mai bună muzică originală a fost câștigat de Eduard Gabia și Călin Ţopa pentru muzica din „7 minute după miezul nopţii” (A Monster Calls), regizat de Bobi Pricop, Teatrul Excelsior Bucureşti.
- Premiul Președintelui UNITER a fost acordat lui Emil Boroghină și Vlad Drăgulescu pentru Festivalul Shakespeare de la Craiova.
- Premiul pentru Cel mai bun text dramatic românesc, montat în premieră absolută, a fost câștigat de „Cântece de speriat frica”, de Ada Milea, având scenografia realizată de Alexandra Mureșan, Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.
- Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal a fost obținut de Vlad Udrescu pentru rolul din „Hamlet”, realizat de Declan Donnellan, cu scenografia lui Nick Ormerod, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.
- Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost câștigat de Oana Micu pentru „Lecţia” de Eugène Ionesco, regia fiind realizată de Bobi Pricop, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.
- Premiul pentru întreaga activitate în scenografie a fost obținut de Horațiu Mihaiu.
- Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câștigat de Oana Mogoș pentru interpretarea rolului Valeria din “Regina nopţii”, regia Leta Popescu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi.
- Premii speciale – Festivalul D-butan-T, inițiativă dedicată tinerilor artiști, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe.
- Premii speciale – Bogdan Budeș (post mortem) – premiu pentru noi traduceri de texte dramatice.
- Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru de animație a fost câștigat de „Matilda” de Roald Dahl, regia Emil Pantelimon, Opera Comică pentru Copii Bucureşti.
- Premiul de Excelență „Ion Caramitru”: Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER, Baia Mare, cu ocazia celor 30 de ediții în 2024.
- Premiul „George Banu” pentru cel mai bun critic de teatru a fost acordat Oanei Borș.
- Premiul pentru întreaga activitate în critica și istoria teatrală a fost câștigat de Carmen Mihalache.
- Premiul pentru Cel mai bun lighting design a fost câștigat de Sándor Baumgartner pentru spectacolul „Furtuna”, regia Viktor Bodó, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe.
- Premii speciale – Bienala de Scenografie București, proiect reluat după 32 de ani de Centrul Român OISTAT.
- Premiul pentru Cel mai bun video design a fost câștigat de Adrian Sitaru pentru „Nunta însângerată”, regia Hunor Horváth, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia germane.
- Premiul pentru întreaga activitate actor: Emil Coșeru.
- Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost acordat la „Umami” de Teodora Savu, regia Ilinca Stihi.
- Premii speciale – Moara Artiștilor, inițiat și realizat de Asociația Pro Teatru Zalău.
- Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost acordat Silvanei Negruţiu pentru rolurile din „Părinţi”, dramatizare după romanul Dianei Bădica.
- Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de Ştefan Mihai pentru rolul din „A douăsprezecea noapte”, regia Andrei Șerban.
- Premii speciale: Săptămâna Purcărete, inițiat de Vlad Drăgulescu.
- Premiul pentru întreaga activitate actriță: Rodica Negrea.
- Premiul pentru Cel mai bun debut a fost acordat lui Alex Ianăşi pentru spectacolul „Elif şi ploaia”.
Recomandari