Accesul la documentele achiziției publice conform dreptului european

Accesul la documentele achiziției publice conform dreptului european
Larisa Mihalache, Foto: STOICA & Asociatii

În cadrul atribuiriilor de contracte de achiziții publice conform Legii nr. 98/2016, se constată că un participant cu oferta admisibilă, dar nereușită, poate avea un interes legitim de a accesa documentele altor ofertanți. Accesul la propunerile tehnice și/sau financiare ale concurențelor este crucial, permițând contestatorului să conteste legalitatea și temeinicia deciziilor considerată dăunătoare emise de autoritatea contractantă.

Procedurile de atribuire sunt reglementate de diverse principii, inclusiv transparența (art. 2 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 98/2016), dar de asemenea impun protejarea informațiilor confidențiale conform prevederilor legale. Autoritățile contractante trebuie să fie foarte atente atunci când primesc cereri de acces la documentația achiziției, inclusiv oferte, din partea operatorilor economici care doresc să conteste procesul.

Negarea accesului contestatorului la dosar pe motive de confidențialitate ar putea constitui o încălcare legală, inclusiv a legislației europene, ce poate fi sancționată în fața Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor și, ulterior, prin plângerea la instanțele judecătorești conform Legii nr. 101/2016.

Pentru a determina legalitatea refuzului de acces la documentele achiziției, este esențial să ne referim la reglementările din Legea nr. 98/2016 și la îndrumările Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP).

Art. 57 alin. (1) din Legea nr. 98/2016 stipulează că autoritatea contractantă nu poate dezvălui informațiile din propunerea tehnică și financiară desemnate ca fiind confidențiale de ofertanți, precum date personale, secrete comerciale sau informații protejate prin proprietate intelectuală. Această confidențialitate se aplică doar pentru datele colectate și justificate ca aparținând acestor categorii. Legea nu exclude regimuri de confidențialitate stabilite prin alte reglementări, ce trebuie respectate de autoritatea contractantă.

Conform îndrumării ANAP publicate în 07.03.2023, este clar că nicio ofertă tehnică sau financiară nu poate fi considerată confidențială în întregime, iar autoritatea contractantă este obligată să facă publice anumite informații, ca de exemplu prețul ofertei.

Referindu-se la decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul C-927/19, ANAP reafirmă că o ofertă nu poate fi considerată confidențială în totalitate, dar ofertanții pot marca anumite informații ca fiind confidențiale. ANAP a subliniat că nu este suficientă o simplă declarație de confidențialitate, ci este necesară o motivare temeinică a acesteia pentru a fi în conformitate cu legislația.

Astfel, dacă nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca informațiile din ofertele tehnice sau financiare să fie confidențializate, refuzul autorității contractante de a oferi acces contestatorului la documentele achiziției este nelegal. Procesul de evaluare și atribuirea contractului contravin principiului transparenței și eficienței căii de atac pentru contestatorul ale cărui informații au fost refuzate.

Dreptul la o cale de atac eficientă este garantat de legislația europeană, fiind recunoscut atât prin acte de drept primar, cât și prin directive europene referitoare la achiziții publice. În conformitate cu interpretarea acestuia, autoritatea contractantă trebuie să echilibreze drepturile concurenților, având obligația de a motiva decizia de refuz sau respingere.

Conform hotărârii, instanțele naționale trebuie să compare dreptul solicitantului la o cale de atac efectivă cu dreptul concurentului de a proteja informațiile confidențiale. Aceste instanțe trebuie să dispună de informațiile necesare, inclusiv cele considerate confidențiale, pentru a evalua corect caracterul comunicabil al acestora.

Jurisprudența instanțelor din România susține că protejarea jurisdicțională efectivă include dreptul contestatorului de a avea acces nu doar la actul contestat, ci și la documentele fundamentale necesare pentru a contesta legalitatea acestuia.

În concluzie, operatorii economici trebuie să aibă posibilitatea de a controla efectiv legalitatea actelor autorității contractante. Menținerea unei concurențe corecte în cadrul achizițiilor publice este esențială, iar protejarea informațiilor confidențiale trebuie să fie compatibilă cu drepturile legale ale tuturor operatorilor.

Restricționarea accesului la documentele achiziției pe motive de confidențialitate reprezintă o excepție de la principiul transparenței și trebuie interpretată și aplicată strict.

Negarea accesului contestatorului la documentele depuse de ceilalți ofertanți, fără a justifica confidențialitatea acestora conform legii, constituie o încălcare a dreptului său la o cale de atac eficientă.

Articol redactat de Laura Mihalache, Senior Partner, STOICA & Asociații.

[1] Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, publicată în M. Of. Partea I nr. 390 din 23 mai 2016, modificată ulterior.

[2] Legea nr. 101/2016 referitoare la remediile și căile de atac în achiziții publice, publicată în M.Of. Partea I nr. 393 din 23 mai 2016.

[3] https://anap.gov.ro/web/wp-content/uploads/2023/03/Indrumare-privind-analiza-confidentialitatii-ofertelor.pdf.

[4] Hotărârea curții (Marea Cameră) din data de 7 septembrie 2021, în cazul C-927/19, decizie preliminară a Curții Supreme din Lituania.

[5] Directiva 89/665/CEE din 21 decembrie 1989 referitoare la coordonarea actelor legale și administrative în domeniul căilor de atac în achiziții publice.

[6] Articolul 1 și alineatul (1) din Directiva 89/665/CEE, precum și articolul 21 din Directiva 2014/24/UE.

[7] Decizia civilă nr. 4718 a Curții de Apel București din 12 octombrie 2015.

Recomandari
Show Cookie Preferences