Accesul românilor la internetul de mare viteză: 93% din localități beneficiază de viteze de minim 1 Gbps

Accesul românilor la internetul de mare viteză: 93% din localități beneficiază de viteze de minim 1 Gbps
Internet la sat in Romania, Foto: Razvan Nicolescu / Dreamstime.com

În România, rețelele fixe permite accesul la internet cu viteze de descărcare de cel puțin 1 Gbps în peste 93% dintre localități. Această performanță se aliniază obiectivului Uniunii Europene de a garanta tuturor europenilor accesul la astfel de viteze până în anul 2030. Totuși, există 1.635 de localități care nu beneficiază de internet de mare viteză (minim 100 Mbps), cu cea mai mare concentrare în județele Alba și Hunedoara.

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat luni rezultatele unui studiu referitor la acoperirea rețelelor de internet fix capabile să furnizeze viteze mari (minim 100 Mbps). Datele studiului sunt accesibile online printr-o hartă localizată, disponibilă la adresa: https://vhcn.ancom.ro/.

Localitățile fără acces la internet fix de mare viteză

Localitățile care nu dispun de servicii de internet cu viteze de descărcare de 100 Mbps sau mai mult se află în general în zone cu acces mai greu, cum ar fi regiunile montane ale Carpaților, zonele din delta Dunării și comunități rurale izolate.

Studiul relevă că 1.635 de comunități din 39 de județe nu au acces sau au acces parțial la servicii de comunicații electronice în bandă largă. Cele mai afectate județe sunt Alba, Hunedoara și Caraș-Severin, cu 306, 177 și respectiv 99 de localități neacoperite.

Prevalența rețelelor cu internet de minim 1 Gbps în România

Pe de altă parte, acoperirea rețelelor de fibră optică (tehnologii FTTH/B) în România depășește 93%, oferind viteze de descărcare de 1000 Mbps (1 Gbps) sau mai mari.

Alte tehnologii care contribuie la furnizarea internetului de mare viteză sunt cele de tip DSL, care au o acoperire de peste 33%, rețelele wireless fixe FWA, cu o acoperire de peste 29%, și tehnologii de tip DOCSIS 3, cu o acoperire de peste 22%.

Analiza ANCOM oferă o imagine detaliată a acoperirii serviciilor de comunicații electronice la nivel local, facilitând autorităților centrale și locale luarea deciziilor pentru stimularea investițiilor în acest sector, inclusiv prin scheme de ajutor de stat sau alte forme de finanțare.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences