AI poate acum crea o replică a personalității tale, conform unei cercetări efectuate de Stanford și Google DeepMind

AI poate acum crea o replică a personalității tale, conform unei cercetări efectuate de Stanford și Google DeepMind
Inteligența artificială (AI), Foto: JIRAROJ PRADITCHAROENKUL / Alamy / Alamy / Profimedia

Imaginează-ți că stai confortabil într-un fotoliu și discuți timp de două ore cu un model AI. O voce prietenoasă te conduce printr-o conversație despre copilărie, cariera ta și planurile tale de emigrare. Rapid, o replică virtuală a ta va capta valorile și preferințele tale cu o precizie remarcabilă.

Aceasta inovație este posibilă, conform unui articol recent realizat de o echipă de cercetători de la Stanford și Google DeepMind, publicat pe arXiv și care nu a fost încă supus unei evaluări colegiale.

Sub conducerea lui Joon Sung Park, un student doctorand în informatică la Stanford, echipa a recrutat 1.000 de participanți, variind în funcție de vârstă, sex, rasă, regiune, educație și ideologie politică. Participanții au fost recompensați cu până la 100 USD pentru implicare.

Din interviurile realizate, echipa a creat replici virtuale ale acelorași indivizi. Ca parte a testului pentru a verifica cât de bine clonele imită omologii lor umani, participanții au fost supuși la o serie de teste de personalitate, sondaje și jocuri logice, de două ori, cu un interval de două săptămâni; ulterior, replicile au efectuat aceleași teste. Rezultatele au arătat o similaritate de 85%.

„A avea o serie de „voi” care să ia efectiv deciziile pe care le-ai fi luat, asta cred că reprezintă viitorul”, afirmă Park.

Aceste modele au fost concepute pentru a îndeplini sarcini în locul tău, nu neapărat pentru a purta conversații cu tine, așa cum subliniază MIT Technology Review.

De exemplu, aceste replici ar putea să introducă date, să acceseze informațiile tale stocate sau, în viitor, să rezolve rezervări de călătorii și să programeze întâlniri. Salesforce a introdus agenți bazati pe această tehnologie în luna septembrie, urmată de Anthropic în octombrie, iar OpenAI plănuiește să lanseze similar în luna ianuarie, conform Bloomberg.

Această cercetare aduce și avertismente. Așa cum tehnologia de generare a imaginilor a facilitat crearea deepfake-urilor, la fel, tehnologiile descrise ridică întrebări cu privire la ușurința cu care cineva poate construi instrumente care să personifice online alte persoane, inclusiv prin afirmații pe care acestea nu le-ar fi făcut vreodată sau autorizând acțiuni pe care „versiunile reale” nu le-ar fi permis.

Recomandari
Show Cookie Preferences