Alexandru Rafila afirmă că virusul HMPV este responsabil pentru zeci de mii de răceli anual în România: „Nu este o surpriză, nu provine din China”
Virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu este un fenomen nou, fiind descoperit pentru prima dată în 2001. În fiecare an, România înregistrează zeci de mii de cazuri de răceli cauzate de acest virus, conform declarației ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
„Nu este un subiect nou. Este un virus identificat pentru prima dată în 2001, care contribuie la multe infecții respiratorii, mai ales pe timpul iernii. De obicei, nu se efectuează un diagnostic specific, deoarece majoritatea infecțiilor sunt simple răceli care afectează în special copiii și persoanele de peste 65 de ani. În anumite situații, pot apărea și cazuri mai severe, iar în acele cazuri se desfășoară diagnosticul etiologic,” a declarat ministrul Sănătății, expert în microbiologie.
„Anul acesta a fost identificat un caz prin metode de laborator în Oradea, dar nu este nimic neobișnuit, nu este vorba despre un virus semnificativ provenit din China. Este un virus care circulă periodic în emisfera nordică,” a adăugat Rafila.
Virusul produce răceli, a afirmat el, și a fost în circulație în Europa și pe plan mondial, în special în timpul sezonului rece.
„Este prezent în fiecare an (HMPV în România – n.red.). În fiecare an sunt zeci de mii de cazuri asociate cu acest virus. Nu este nimic nou, provoacă răceli simple. Există și câteva cazuri grave… Sunt persoane cu imunitate compromisă sau cu afecțiuni preexistente. Acest virus nu a venit din China…,” a spus Rafila.
Referitor la gripă, ministrul Sănătății a subliniat că în România nu s-a înregistrat încă o evoluție epidemică: „În momentul de față, nu observăm o evoluție epidemică a infecției gripale, gripa fiind monitorizată cu prioritate.”
Primul caz de infecție cu HMPV din acest sezon, confirmat la o pacientă din Bihor
Primul caz de infecție cu metapneumovirus uman (HMPV) pentru sezonul actual în România a fost confirmat la o femeie de 67 de ani din Oradea, care nu a avut recent călătorii în străinătate.
Informația a fost comunicată miercuri de medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
„Astăzi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma testelor efectuate la Institutul Cantacuzino,” a declarat, miercuri, pentru presa locală, medicul șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea.
Conform declarațiilor acestuia, pacienta este o femeie de 67 de ani din Oradea, care nu a călătorit recent în afaceri. Ancheta epidemiologică va determina sursa de infectare.
Primele simptome au apărut pe 26 decembrie, femeia fiind internată și izolată, dar se află în stare bună.
Identificat pentru prima oară în 2001, virusul suscită îngrijorări în rândul experților, în contextul unei creșteri globale a numărului de infecții respiratorii în această iarnă.