AUR organizează un protest de amploare cu „zeci de mii de români din întreaga țară și din diaspora” pe 12 ianuarie. Detalii despre traseul manifestației de duminică

AUR organizează un protest de amploare cu „zeci de mii de români din întreaga țară și din diaspora” pe 12 ianuarie. Detalii despre traseul manifestației de duminică
Valentin Florea (stânga) și George Simion la un protest în fața AEP, Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cunoscut pentru orientarea sa de dreapta, a anunțat un „protest masiv pentru libertate și democrație” pe 12 ianuarie, îndreptat împotriva afirmațiilor recente ale „regimului condus de Klaus Iohannis”, care a decis anularea alegerilor prezidențiale. Formațiunea politică a comunicat miercuri, printr-un comunicat de presă, că manifestația a fost autorizată și a indicat traseul pe care se vor deplasa participanții în București.

„România trece printr-un moment istoric critic. Decizia take a abuzivă a Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale a generat o val de indignare națională. Românii ies din nou în stradă, după 35 de ani, pentru a-și proteja votul și democrația”, au declarat reprezentanții AUR, conform comunicatului.

„Pe 12 ianuarie, începând cu ora 14:00, Piața Universității va găzdui cel mai mare miting împotriva deciziei nejustificate a regimului Iohannis de a anula alegerile prezidențiale. Zeci de mii de români din toată țara și din diaspora se vor aduna pentru a solicita respectarea votului lor, reluarea turului 2 și înlăturarea acestui regim”, se menționează în comunicat.

Conform celor anunțate, manifestația este „autorizată” și va urma traseul: Piața Universității – Piața Victoriei – Pasajul Basarab – Palatul Cotroceni – Piața Operei – Calea Victoriei – Piața Victoriei.

„Anularea alegerilor constituie un precedent periculos, ce ar putea transforma România într-un stat dictatorial. Refuzăm să acceptăm dictatura, abuzurile și încălcările drepturilor noastre fundamentale. Votul este un drept sacru care trebuie apărat!”, au subliniat reprezentanții AUR, conduși de George Simion.

„Luptăm pentru libertatea de a ne decide singuri viitorul!” au adăugat aceștia.

După Anul Nou, AUR a anunțat pentru prima dată organizarea unui protest pe 12 ianuarie, la București, pentru a cere reluarea urgentă a alegerilor. Liderul AUR a subliniat că se va desfășura un „miting de amploare”.

„Vrem să transmitem un mesaj clar prin unirea vocilor românilor: dorim reluarea alegerilor cât mai urgent! Cetățenii așteaptă de cinci ani finalizarea mandatului lui Klaus Iohannis și, odată cu aceasta, oportunitatea unui nou început cu o guvernare diferită”, a transmis AUR într-un comunicat anterior.

George Simion a declarat ulterior, la un post de televiziune, că „va fi cel mai mare miting”. „Este momentul românilor care au așteptat o chemare într-o zi specifică pentru a ieși în număr mare. Nu am avut discuții cu Georgescu”, a explicat liderul AUR.

Formațiunea a contestat cu fermitate, până acum, anularea alegerilor prezidențiale și continuarea mandatului lui Klaus Iohannis. George Simion l-a acuzat constant pe președinte că este un „uzurpator”.

În data de 6 decembrie, Curtea Constituțională a decis anularea procesului electoral al alegerilor prezidențiale, stabilind că președintele Klaus Iohannis va rămânea în funcție până la alegerea unui nou președinte.

Klaus Iohannis a argumentat pe 18 decembrie că rămânerea sa în funcție și după expirarea mandatului pe 21 decembrie nu este o ingerință, ci o prevedere constituțională clară, subliniată de Curtea Constituțională. „Aș pleca doar prin demisie, iar aceasta ar trebui să fie motivată extrem de solid”, a declarat Iohannis într-o conferință de presă.

„Acesta nu este un amestec al meu în chestiunile constituționale, ci o reglementare clară a Constituției care spune că mandatul se încheie atunci când noul președinte depune jurământul. CCR nu mi-a prelungit mandatul”, a explicat Iohannis.

Curtea Constituțională a anulat întregul proces electoral pentru alegerile prezidențiale prin decizia nr. 32, iar astfel, turul 2 al alegerilor care ar fi avut loc pe 8 decembrie nu a mai fost realizat.

Decizia CCR a fost bazată pe documente desecretizate, prezentate în ședința CSAT de la sfârșitul lunii noiembrie, transmise de Ministerul Afacerilor Interne, SRI, SIE și STS.

Analizând documentele respective, CCR a concluzionat că întreaga desfășurare a procesului electoral a fost afectată de nereguli și încălcări ale legislației, ceea ce a distorsionat caracterul liber și corect al votului cetățenilor, afectând astfel transparența și echitatea campaniei electorale.

Informațiile furnizate de SRI, SIE și MAI în CSAT au indicat finanțarea campaniei unui anumit candidat pe rețeaua de socializare TikTok, care s-a ridicat la un milion de euro, și au semnalat acțiuni cibernetice asupra infrastructurilor necesare procesului electoral, afirmând că România este o „țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse”.

Recomandari
Show Cookie Preferences