Banca Centrală a Rusiei infirmă zvonurile despre înghețarea depozitelor de economii: „Această idee este nerealistă”
Banca Centrală a Rusiei a încercat, luni, să liniștească deponenții care sunt îngrijorați de speculațiile cu privire la o posibilă înghețare a depozitelor individuale, care au crescut considerabil în ultimele luni, conform unei relatări a Reuters.
Rata de referință stabilită de Banca Centrală din Moscova a crescut la 21% anul trecut, atingând cea mai înaltă valoare din timpul mandatului președintelui Vladimir Putin. Banca Centrală, sub conducerea tehnocratei Elvira Nabiullina, a majorat deja în repetate rânduri dobânda de referință, având ca obiectiv combaterea inflației generate de cheltuielile guvernamentale și de creșterea salariilor.
În reacție, băncile au început să ofere clienților depozite pe termen scurt, cu rate ale dobânzilor ce ajung până la 30%, ceea ce a dus la o frenezie a depunerilor, oamenii căutând cele mai avantajoase randamente. Această situație a generat temeri cu privire la existența unei astfel de „bule” a economiilor în băncile din Rusia.
Numărul depozitelor individuale a înregistrat o creștere de 33% în 2024 comparativ cu anul anterior. Banca VTB estimează că cetățenii ruși au câștigat aproximativ 7 trilioane de ruble (68 de miliarde de dolari) ca dobândă pentru economiile lor în 2024. Ingrijorați de situația economiilor lor, mulți ruși au inundat Banca Centrală cu întrebări legate de o posibilă înghețare a depozitelor pentru a combate această bulă în formare.
„Această idee este nerealistă. Pe lângă că ar încălca în mod flagrant drepturile cetățenilor și ale companiilor de a gestiona activele, o astfel de acțiune ar submina bazele sistemului bancar și stabilitatea financiară a națiunii”, a afirmat Banca Centrală a Rusiei pe canalul său de Telegram.
„Înghețarea depozitelor ar duce la pierderea încrederii în bănci”
Ministerul Finanțelor din Rusia este preocupat că atragerea de fonduri spre bănci, datorită ratelor speculative ale dobânzilor, ar putea deturna investițiile către piața de capital sau sectorul imobiliar.
Multe persoane din Rusia au suferit pierderi ale economiilor din cauza hiperinflației care a avut loc după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 și din nou în timpul crizei financiare din 1998.
Banca rusă a rezistat în mare parte impactului crizei globale din 2008-2009, precum și sancțiunilor financiare occidentale impuse după anexarea ilegală a Crimeei în 2014.
După începutul invaziei majore în Ucraina în 2022, toate marile bănci rusești au fost vizate de sancțiuni din partea țărilor occidentale. Totuși, sistemul bancar al țării a evitat, până în prezent, retragerile masive și falimentele.
„Dacă depozitele vor fi înghețate, oamenii își vor pierde încrederea în instituțiile financiare pe termen lung”, a declarat Banca Centrală, accentuând că o astfel de măsură ar putea alimenta inflația și ar compromite politica monetară a țării.