ByteDance, compania chineză din spatele TikTok, solicită daune de 1,1 milioane de dolari unui fost stagiar acuzat de sabotaj

ByteDance, compania chineză din spatele TikTok, solicită daune de 1,1 milioane de dolari unui fost stagiar acuzat de sabotaj
Sediul ByteDance, compania-mama a TikTok, din Beijing, Foto: Zhou Min / Associated Press / Profimedia Images

ByteDance, firma chineză care a dezvoltat celebra rețea socială TikTok, a inițiat un proces împotriva unui fost stagiar, cerând daune în valoare de 1,1 milioane de dolari, pe baza acuzației că acesta a sabota în mod intenționat infrastructura necesară pentru instruirea modelelor mari de limbaj (LLM) destinate inteligenței artificiale, conform unui raport publicat joi de Reuters.

Conform publicației Legal Weekly, care este controlată de statul chinez, compania-mamă a TikTok a înaintat o cerere de 8 milioane de yuani (1,1 milioane de dolari) de la fostul stagiar, Tian Keyu, la Tribunalul Popular din Districtul Haidian, Beijing.

Agenția Reuters semnalează că acest caz a suscitat un interes considerabil în rândul opiniei publice din China, într-un context de competiție acerbă în sectorul inteligenței artificiale. Deși procesele de muncă între angajatori și angajați sunt comune în China, intentarea unei acțiuni legale împotriva unui stagiar pentru o sumă atât de mare este considerată a fi un eveniment rar.

Informațiile referitoare la dosar și asupra impactului său asupra instruirii modelelor LLM, dintre care cel mai faimos este ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, au generat multe comentarii pe rețelele de socializare din China.

Modelele mari de limbaj au accelerat considerabil progresele în inteligența artificială generativă în ultimii doi ani, fiind utilizate pentru a crea text, imagini și alte tipuri de conținut din cantități mari de date.

Compania TikTok a confirmat concedierea stagiarului

Reprezentanții ByteDance nu au dorit să ofere detalii suplimentare despre caz. Tian, care este cunoscut din alte surse ca fiind student postuniversitar la Universitatea Peking, nu a răspuns imediat la solicitările jurnaliștilor de la Reuters.

În plângerea înaintată, avocații ByteDance susțin că Tian a sabotat în mod deliberat sarcinile de instruire pentru inteligența artificială, prin modificări neautorizate ale codului sursă și prin alte manipulări.

ByteDance a anunțat prin intermediul rețelelor de socializare că a decis concedierea stagiarului în luna august.

Compania a mai explicat că, în ciuda zvonurilor conform cărora acțiunile lui Tian ar fi provocat pierderi de milioane de dolari și ar fi implicat peste 8.000 de unități GPU, aceste afirmații au fost „grav exagerate”.

Recomandari
Show Cookie Preferences