CCR este chemat să declare urgent vacantă funcția de președinte, afirmă un candidat care revine în competiție. „România este o țară arestată”

CCR este chemat să declare urgent vacantă funcția de președinte, afirmă un candidat care revine în competiție. „România este o țară arestată”
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), Foto: AGERPRES

Ana Birchall, care a participat la primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, alegeri anulate ulterior, a solicitat miercuri, cu caracter de urgență, Curții Constituționale (CCR) să declare vacantă funcția de președinte al României și interimatul acestuia.

„România este, în prezent, oțară arestată și transformată într-un cazinou prin deciziile din culise și comploturile unor indivizi! Redați-ne ceea ce ne aparține: democrația, dreptul de a alege și de a ne decide soarta și direcția în care vrem să ne îndreptăm. Cer urgent CCR să aplice Constituția și să constate vacantarea funcției de președinte al României”, a declarat Ana Birchall într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Birchall subliniază că CCR are obligația, conform articolului 146 litera g) din Constituție, să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acesteia și să comunice acest lucru Guvernului și Parlamentului, fără întârziere.

Conform articolului 98 alineatul 1 din Constituție, interimatul este asigurat „în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților”, conform precizărilor făcute de Ana Birchall.

„După comunicarea de către CCR a vacantării funcției de președinte, Guvernul are obligația, conform art. 97 alin. 2 din Constituție, să organizeze alegeri pentru poziția de președinte al României „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției”. CCR trebuie să aplice Constituția, întrucât întârzierea actuală contribuie la situația creată prin neconstatarea vacantării funcției”, a adăugat Birchall.

Pe 6 decembrie, odată cu anularea alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a decis ca actualul președinte, Klaus Iohannis, să rămână în funcție până la alegerea unui nou președinte.

Klaus Iohannis a explicat pe 18 decembrie că rămânerea sa în funcție după data limită de 21 decembrie nu reprezintă o ingerință, ci este o prevedere clară a Constituției pe care CCR a dorit să o reafirme. „Dacă aș pleca, ar trebui să fac acest lucru doar prin demisie, acțiune pe care nu aș întreprinde-o fără un motiv extrem de solid”, a afirmat Iohannis într-o conferință de presă.

„Aceasta nu este o ingerință personală, ci o regulă constituțională care stipulează că mandatul se finalizează atunci când noul președinte depune jurământul. CCR nu mi-a extins mandatul, așa cum susțin unii politicieni care, probabil, nu au înțeles acest articol simplu. CCR a afirmat că acest articol este lege și trebuie respectat. Eu nu pot părăsi funcția atâta timp cât Constituția nu o permite.”, a adăugat Iohannis.

Decizia CCR de anulare a procesului electoral al alegerilor prezidențiale a fost formalizată prin hotărârea nr. 32, ceea ce a dus la suspendarea turului doi al scrutinului, programat pentru 8 decembrie.

Motivarea Curții s-a bazat pe documente desecretizate pe 4 decembrie, prezentate în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 28 noiembrie, trimise de Ministerul Afacerilor Interne și de servicile de informații.

Analizând documentele, CCR a observat că procesul electoral a fost influențat de numeroase nereguli și încălcări ale legislației, afectând astfel corectitudinea votului și transparența campaniei, ceea ce a subminat principiile fundamentale ale alegerilor democratice.

Informațiile prezentate de serviciile de informații au relevat finanțarea campaniei unui candidat pe rețeaua de socializare TikTok, în suma de un milion de euro, precum și factori care au afectat integritatea procesului electoral, România fiind identificată ca țintă pentru acțiuni externe agresive.

Marți, Ana Birchall a anunțat pe Facebook că va candida și la alegerile prezidențiale din 2025.

„Timp de 35 de ani, am fost constrânși să alegem „răul cel mic” printr-un vot util care ne-a păcălit de fiecare dată. Am fost obligați să ne mulțumim cu mult mai puțin decât merităm. Dar astăzi, îmi exprim încrederea și responsabilitatea: se poate îmbunătăți! Este esențial să avem curajul de a crede în noi înșine”, a declarat Ana Birchall.

Ea a reafirmat sloganul său din prima candidatură, „Ne Facem Bine”, și a conturat un program pe care îl va prezenta alegătorilor în viitorul scrutin.

„România are nevoie de un președinte care să fie un lider pentru toți, care să lupte pentru respectarea legii, eliminarea corupției și incompetentei, sprijinind interesele cetățenilor. Un președinte care ascultă și reprezintă cu adevărat vocea românilor acasă”, a subliniat Birchall.

În cadrul scrutinului din noiembrie 2024, Ana Birchall a candidat ca independent, obținând 42.853 de voturi, echivalente cu 0,46% din totalul voturilor exprimate.

Recomandari
Show Cookie Preferences