Ce trebuie să știe antreprenorii despre „Taxa pe stâlp”: Impozitul se aplică și gardurilor sau platformelor betonate, conform unui expert fiscal

Mulți antreprenori nu consideră că firmele lor dețin garduri, împrejmuiri sau platforme betonate, care sunt supuse impozitului pe construcții, denumit și „taxă pe stâlp”. Achitarea integrală a acestui impozit până la data de 25 mai le oferă companiilor o bonificație de 10%. ANAF a clarificat recent condițiile pentru obținerea acesteia.
Contribuabilii au posibilitatea de a solicita bonificația de 10% în declarație, plătind astfel 90% din impozit.
„Antreprenorii ar putea să nu fie conștienți de faptul că acest impozit îi vizează. Le recomand să verifice cu atenție registrul mijloacelor fixe pentru anul anterior, în special la clasa 1 „Construcții”, și să facă o comparație cu rapoartele de evaluare utilizate pentru calculul impozitului pe clădiri, pentru a identifica construcțiile care nu au îndeplinit condițiile legale și, prin urmare, nu sunt incluse în baza de calcul a acestui impozit. Aici se includ gardurile, împrejmuirile, platformele betonate și rampele de încărcare/descărcare, care sunt frecvente în diverse domenii de activitate”, a explicat Nadia Oanea, consultant fiscal și fondatoare a Tax & Training.
Anumite industrii precum agricultura, telecomunicațiile și sectorul petrolier sunt mai afectate de aceste reglementări.
Sumarizarea obligațiilor fiscale ale firmelor și considerații speciale pentru chiriași
Antreprenorii care dețin construcții trebuie să știe că impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,5% la valoarea netă a construcțiilor pentru care nu se aplică impozitul pe clădiri. Valoarea netă se referă la valoarea contabilă, scăzându-se amortizarea acumulată până la finalul anului anterior.
Pentru societățile care gestionează construcții în baza unor contracte de administrare, concesiune sau închiriere, cota de impozit este de 0,25% pentru bunurile de natura domeniului public sau privat, existente la 31 decembrie a anului precedent.
Nadia Oanea îndeamnă la prudență în legătură cu chiriașii care au efectuat amenajări asupra spațiilor închiriate.
„Dacă aceste amenajări au fost recepționate și înregistrate contabil la sfârșitul anului anterior ca și construcții, impozitul pe construcții va fi datorat în 2025. Totuși, aceasta ar putea fi o problemă, deoarece dacă proprietarul a crescut baza de calcul a impozitului pe clădiri cu aceste amenajări (dacă aceastea au majorat valoarea clădirii cu cel puțin 25%), este incert dacă chiriașul trebuie să plătească impozitul, având în vedere că proprietarul a achitat impozitul pe clădiri pentru acele construcții”, a detaliat Nadia Oanea.
Impozitul trebuie achitat în două tranșe egale: până pe 30 iunie, respectiv 31 octombrie 2025 (în cazul firmelor cu an fiscal diferit de anul calendaristic, termenul este sfârșitul celei de a 6-a și a 10-a lună din anul lor fiscal).
Reamintim că impozitul pe construcții a fost instituit prin Ordonanța „trenuleț” (OUG 156/2024), și ulterior a suferit modificări printr-o ordonanță de urgență în aprilie 2025, ca urmare a consultărilor cu industriile afectate (OUG 121/2025).
Modificările din aprilie 2025 au exclus din sfera de aplicare a impozitului acele construcții care nu se află pe teritoriul României. Astfel, firmele cu proprietăți în alte țări nu vor plăti acest impozit. De asemenea, este demn de menționat că nici construcțiile situate în marea teritorială a României nu sunt supuse impozitului.