Investigația ce previne intervenții chirurgicale inutile pentru pacienții cu noduli tiroidieni. „Le recomand celor nesiguri dacă un nodul tiroidian e malign sau benign, să opteze pentru această puncție-biopsie.”

Pacienții care au noduli la tiroidă și au primit rezultate neconcludente pot alege uneori să-și scoată tiroida din frica de a nu fi afectați de cancer. O astfel de situație a întâmpinat și un medic din Constanța, care, printr-o recomandare, a descoperit o investigație ce a ajutat-o să evite o operație inutilă. Aceasta a consultat-o pe dr. Emin Mammadov, specialist endocrinolog din Rețeaua de Sănătate Regina Maria, care a realizat o investigație ce a durat doar un minut și a clarificat problema. Medicul a explicat detalii despre cum se stabilește diagnosticul corect al tumorilor tiroidiene.
90% din nodulii tiroidieni sunt benigni
Nodulii la tiroidă sunt frecvent întâlniți, în special la femei. Aceștia apar prin creșterea necontrolată a celulelor tiroidei. Potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic, aproximativ 90% dintre nodulii tiroidieni sunt benigni, în timp ce doar 4-6% sunt canceroși.
Standardul de analiză pentru a determina malignitatea unui nodul tiroidian este puncția-biopsie aspirativă cu ac fin – fine needle aspiration (FNAB). Uneori, rezultatele acestui test sunt neconcludente, ceea ce complică diagnosticul.
„La mine, diagnosticul era neclar”
M.C., medic în Constanța, a avut de-a face cu o astfel de problemă. „În 2016, am descoperit un nodul la tiroidă, dar nu am urmat niciun tratament, l-am monitorizat doar”, a declarat pacienta.
În 2021, a fost diagnosticată cu un neoplasm de sân în stadiu incipient. A suportat o intervenție chirurgicală urmată de chimioterapie și radioterapie, cu rezultate favorabile. Pe parcursul acestui proces, a fost nevoită să își examineze tiroida la fiecare trei luni, fiind conștientă de nodul.
În noiembrie 2022, au fost identificate trei metastaze hepatice, urmate de o nouă intervenție chirurgicală. În 2023, au fost reluate investigațiile, iar nodulul tiroidian a confirmat că nu se mărise. Programarea pentru un nou control a fost amânată până în noiembrie 2024. După o ecografie, doctorul a observat că nodulul crescuse, dar considera că nu era o formațiune tumorală malignă clară. Însă a recomandat o puncție-biopsie.
Puncția-biopsie efectuată a fost standard, cu ac fin. „Am fost în stadiu IV (n.r., conform clasificării Bethesda), iar situația era ambigua. Era o dilemă: să îmi scot tiroida sau nu? După intervenția la ficat, aveam un TSH ridicat și luam Euthyrox. M-am temut că aș putea dezvolta o tumoră tiroidiană și mai mare”, a explicat pacienta.
Trebuia să fac o alegere în legătură cu nodulul tiroidian, pentru că în cazul unui diagnostic malign, extirparea acestuia era esențială.
„Astfel, doctorul Grigorov m-a trimis către doctorul Mammadov, la București, pentru o puncție-biopsie core needle. Rezultatul a arătat că tumora era benignă, deci operația nu era necesară”, a relatat pacienta.
„E riscant să te grăbești cu extirparea tiroidei”
Pacienta afirmă că procedura a fost nedureroasă. „Nici puncția cu ac fin nu a fost dureroasă. Ambele proceduri s-au realizat cu suport ecografic. Diferența dintre metode este că puncția core needle permite pătrunderea în tumoră și obținerea unei probe mai ample pentru analiză. Pacienții trebuie să conștientizeze că în cazul incertitudinii, nu ar trebui să se grăbească către o extirpare a tiroidei,” recomandă pacienta.
Procedura a implicat dezinfecția zonei tiroidiene, administrarea anestezicului și introducerea acului cu sondă pentru analiza țesutului.
Deși pacienta continuă să fie monitorizată semestrial de medicul endocrinolog, beneficiul major a fost păstrarea tiroidei, evitând astfel o intervenție chirurgicală care ar fi avut complicații. „Recomand pacienților care se află în situații similare să opteze pentru puncția-biopsie core needle. Dacă tumora se dovedește malignă, trebuie extirpată. Mulți pacienți își scot tiroida, numai ca să afle ulterior că tumora era benignă. Aceasta are implicații importante, așa că este mai bine să previi complicațiile,” subliniază pacienta.
„Diferența este comparabilă cu cea dintre radiografie și RMN”
Dr. Emin Mammadov, medic endocrinolog, explică tipurile de biopsii tiroidiene: „Avem puncția aspirativă clasică, numită fine needle, și cea modernă, core needle. Diferența esențială este că fine needle obține doar un grup de celule, în timp ce core needle aduce țesut. Informațiile provenite din biopsia core needle sunt mult mai concludente. Compar un astfel de diagnostic cu diferența dintre o radiografie și un RMN.”
Ambele tipuri de biopsii sunt esențiale pentru evaluarea nodulilor tiroidieni, detaliază dr. Mammadov.
Mulți pacienți se tem de biopsia core needle din cauza neînțelegerilor legate de denumirea sa, este important de clarificat că nu este vorba de un ac mai gros, ci de o procedură care extrage miezul nodului.”
Mituri despre puncția-biopsie
De-a lungul timpului, au apărut diverse mituri legate de puncția-biopsie, iar cel mai răspândit mit este acela că procedura ar putea răspândi celulele canceroase. „Niciun studiu nu a demonstrat vreo legătură între biopsie și un prognostic mai prost pentru pacienți”, a declarat dr. Mammadov.
Un studiu major din Japonia a arătat că pacienții cu cancere tiroidiene depistate în stadiu incipient, monitorizați timp de 30 de ani după biopsie, nu au cunoscut progresia bolii.
Un alt mit se referă la durere. „La fine needle, durerea se manifestă ca o înțelegere ușoară, în timp ce la core needle este o senzație de presiune, datorită anesteziei locale,” spune dr. Mammadov. Studiile arată că majoritatea pacienților se simt confortabil cu procedura.
Neînțelegerile legate de posibilitatea complicațiilor sunt, de asemenea, neîntemeiate. „Studiile arată că rata complicațiilor minore este între 1 și 5%, iar complicațiile majore sunt rare,” liniștește medicul.
„Procedura în sine durează sub un minut; întârzierea este datorată completării documentației.”
Pacienții care au primit un rezultat neconcludent la o puncție fine needle – adică un rezultat Bethesda 1, 3 sau 4 – pot opta pentru puncția core needle, explică medicul endocrinolog. „Aceasta oferă șanse de 80% de a obține un rezultat concludent, ajutând astfel pacienții să evite intervenții chirurgicale inutile.”
Referitor la restricții înainte de procedură, dr. Mammadov menționează că nu sunt necesare: „Le încurajez pe pacienți să mănânce și să bea apă. Procedura durează sub un minut; cel mai mult timp se consumă cu completarea hârtiilor.”
Fiecare examinare oferă informații medicale diferite
Dr. Mihai Stoicea, specialist de Anatomie patologică, explică diferențele dintre citologie și biopsie. Aceste metode oferă informații diferite, fiecare având propriile sale aplicații.
Citologia tiroidiană implică extragerea celulelor din tiroidă, iar biopsia bone needle utilizează țesutul tiroidian pentru a oferi o imagine de ansamblu clară a relațiilor dintre celule. Aceste informații sunt esențiale pentru a stabili natura modificărilor observate.
Fiecare metodă de investigație trebuie adaptată la contextul clinic și la istoricul pacientului pentru a clarifica diagnosticul și indicațiile terapeutice,