Evoluția prețului gazului până la finalul anului: incertitudini pe piață

Pe bursa TTF din Olanda, un indice esențial pentru Europa, prețul gazului s-a stabilizat în jurul valorii de 35 euro/MWh în ultimele săptămâni. În România, prețul gazului este de aproximativ 200 lei/MWh (40 euro/MWh) la momentul actual. Aceste fluctuări sunt influențate de lucrările de mentenanță ce afectează principalele zăcăminte de gaze din Norvegia, inclusiv zăcământul Troll, care este momentan oprit, perturbând astfel livrările din această regiune.
Stocarea gazelor în Uniunea Europeană atinge un nivel de 45,3%, semnificativ mai mic comparativ cu 67,5% în aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor oferite de Gas Infrastructure Europe.
„În același timp, tensiunile geopolitice continuă, iar șansele pentru un acord de pace cu Ucraina devin tot mai slabe, afectând perspectivele livrărilor pe termen scurt din Rusia către Europa”, menționează o analiză efectuată de Trading Economics.
Conform unui studiu realizat de EPG, un think-tank specializat în politici energetice, prețul gazului ar putea rămâne stabil în jurul valorii de 35 euro/MWh până la finele anului. Această analiză a evaluat impactul eliminării plafonării asupra consumatorilor și economiei. Se preconizează că revenirea la o piață competitivă va duce la o creștere a tarifelor energetice, unele dintre acestea riscând să se dubleze față de valoarea actuală.
În prezent, prețul energiei electrice este plafonat până pe 30 iunie 2025, iar cel al gazelor naturale până pe 31 martie 2026.
Analiza prețului gazului în România
Estimările sugerează că prețul pentru consumatorii casnici ar putea ajunge la 331 RON/MWh (0,33 RON/kWh) după aplicarea tarifelor și a impozitelor, bazându-se pe prețul mediu ponderat al gazului natural pe piața angro pentru 2024, conform studiului EPG. Această valoare depășește ușor plafonul actual de 310 RON/MWh (0,31 RON/kWh).
În decembrie 2024, România avea aproximativ 4,53 milioane de consumatori casnici și circa 220.000 de consumatori non-casnici de gaze naturale. Dintre aceștia, aproximativ 88.500 erau clasificați drept consumatori vulnerabili.
Pe parcursul anului 2024, consumul casnic de gaz natural a reprezentat 35% (34 TWh) în timp ce cel non-casnic a constituit 65% (63 TWh). Dacă prețul gazului pe piața angro se menține la 151 RON/MWh (preț mediu ponderat pentru 2024), costul pentru consumatorii finali ar ajunge la 331 RON/MWh, inclusiv tarifele reglementate.
Această estimare este totuși cu ușor peste plafonul stabilit de 310 RON/MWh.
Incertitudini pe piața gazelor
În ceea ce privește gazul natural, incertitudinea evoluției prețurilor este semnificativ mai mare, conform studiului EPG. Contractele forward pe bursa din Olanda (TTF) și pe Bursa Română de Mărfuri sugerează o tendință crescătoare a prețurilor gazului natural, care depășește limitele plafonate la nivel național. Pe bursa din Olanda, prețul actual este cu peste 10 €/MWh mai mare decât cel aplicat consumatorilor din România.
Anul trecut, România a avut unul dintre cele mai mici prețuri pentru gaz la consumatorii casnici din Uniunea Europeană, pentru un consum anual de până la 55,5 MWh/an. Prețul gazului plătit de consumatorii români a fost cu 47% mai mic decât media UE și cu până la două treimi sub cel mai mare preț, în Suedia.
La nivel național, prețul gazului pentru consumatorii casnici a fost plafonat la 0,31 RON/kWh (310 RON/MWh), iar pentru anumiți consumatori non-casnici la 0,37 RON/kWh, taxe incluse. De asemenea, prețul pe piață al gazului destinat consumatorilor casnici a fost plafonat la 150 RON/MWh în primele trei luni ale anului, ulterior fiind redus la 120 RON/MWh.
Conform EPG, aceste estimări au luat în considerare valorile plafonate, iar cu liberalizarea piețelor angro, se preconizează ajustări. Evoluția prețului gazului natural pe piețele regionale și pe bursa TTF din Olanda rămâne greu de anticipat, având în vedere fluctuațiile anuale între 26-57€/MWh.