Secretarul Trezoreriei SUA anticipă că amenințările lui Trump cu taxe vamale vor stimula negocierile cu UE

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat vineri că, în discuțiile comerciale dintre Washington și Bruxelles, există state din Uniunea Europeană care nu sunt la curent cu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, estimând că amenințarea președintelui Donald Trump de a impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene ar putea „aprinde un foc sub Uniunea Europeană” în aceste negocieri.
Într-un interviu pentru Fox News, Bessent a subliniat că alți parteneri comerciali de importanță semnificativă pentru SUA colaborează în mod constructiv, spre deosebire de Uniunea Europeană, care nu pare să aibă aceeași abordare.
Anterior, pe aceeași zi, Donald Trump a scris pe rețeaua de socializare Truth Social că negocierile comerciale cu UE „nu avansează” și a sugerat imposibilitatea unor taxe vamale de 50% împotriva UE începând cu 1 iunie, pentru a reduce deficitul comercial de aproximativ 250 de miliarde de dolari înregistrat de SUA față de blocul comunitar.
Această declarație a președintelui a fost făcută la o zi după ce Scott Bessent a avut întâlniri în Canada cu miniștrii de finanțe din G7, unde a discutat și cu comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis.
„Președintele consideră că propunerile Uniunii Europene nu sunt la fel de competitivă ca cele venite din partea altor parteneri comerciale majori ai SUA”, a explicat Scott Bessent în cadrul interviului.
Potrivit acestuia, discuțiile cu anumite state membre ale UE sugerează că multe dintre acestea nu sunt informate cu privire la propunerile Comisiei Europene în cadrul negocierilor comerciale. „Sper că acest lucru va stimula Uniunea Europeană”, a adăugat Bessent, referindu-se la complexitatea de reprezentare a celor 27 de state membre în fața Bruxelles-ului.
Reacții din statele Uniunii Europene
Deși Comisia Europeană nu a emis un răspuns imediat la declarațiile lui Trump, ministrul german de externe, Johann Wadephul, și-a exprimat speranța că, în cele din urmă, UE și SUA vor ajunge la un acord comercial, subliniind că un război comercial nu are câștigători și că „taxele vamale nu vor aduce beneficii, ci vor afecta creșterea economică pe ambele piețe”.
La rândul său, ministrul francez delegat pentru comerț exterior, Laurent Saint-Martin, a declarat că „noile amenințări ale lui Trump nu ajută la progresul negocierilor între UE și SUA” și că „menținem aceeași poziție de dezescaladare, dar suntem pregătiți să acționăm dacă este necesar”.
Tensiunile comerciale cauzate de Trump
În martie, Statele Unite au impus taxe vamale de 25% asupra importurilor de oțel, aluminiu, vehicule și componente auto, indiferent de țara de origine. În replică, pe 9 aprilie, Uniunea Europeană a adoptat taxe de retorsiune între 10% și 25% pentru o serie de produse americane, inclusiv motociclete, soia și carne de pasăre.
Pe 2 aprilie, Donald Trump a anunțat o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepții pentru cele deja impozitate cu 25% și produse energetice sau semiconductori), la care se adaugă taxe vamale suplimentare pentru multe țări, în funcție de tarifele acestora la importurile din SUA și de surplusul comercial pe care îl au în relațiile cu SUA. Astfel, pentru produsele din țările UE, taxele vamale au ajuns la 20%.
Totuși, Trump a anunțat pe 9 aprilie că va suspenda pentru 90 de zile aceste taxe suplimentare, cu excepția celor aplicate Chinei, după ce mai multe țări au cerut discuții cu Washingtonul.
În urma acestei suspendări, Comisia Europeană a decis imediat să suspende, tot pentru 90 de zile, taxele vamale stabilite anterior ca reacție la taxa de 25% din martie asupra importurilor americane, lăsând în vigoare, însă, această ultimă taxare.