„Trebuie să aibă minimum trei copii”. Erdogan anunță „Deceniul familiei” în Turcia, ca răspuns la scăderea natalității

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri un „Deceniu al familiei” pentru a combate declinul natalității în Turcia, criticând din nou „perversiunea LGBT”, conform AFP.
„Perioada 2026-2035 va fi consacrată ca Deceniul familiei și al populației”, a subliniat liderul turc la deschiderea Forumului internațional al familiei care a avut loc la Istanbul, relatează Agerpres.
„Așa cum arată datele de la Institutul Național de Statistică (Tüik), rata natalității din Turcia a coborât pentru prima dată în istorie la 1,48. Aceasta reprezintă un dezastru, fiind semnificativ sub pragul critic de 2,1 copii pe femeie, esențial pentru reînnoirea generațiilor”, a avertizat președintele Erdogan.
„Țara noastră se confruntă cu un mare pericol’, a spus el. „Prin urmare, fac un apel către toate familiile să aibă cel puțin trei copii”.
Aceasta nu este prima dată când președintele, un musulman devotat și tată a patru copii, își exprimă îngrijorarea față de scăderea demografică a Turciei.
Erdogan a declarat deja 2025 „Anul familiei” și a promis asistență pentru tinerii căsătoriți, prin initiativa creării unui „Fond pentru familie și tineret” în 2023, în cadrul campaniei sale prezidențiale.
Președintele a reiterat vineri opoziția sa față de „flagelul” și „perversiunea LGBT”, făcând referire la persoanele homosexuale și transgender ca fiind o țintă frecventă în timpul campaniilor din 2023.
„Lupta împotriva acestor deviații LGBT este o luptă pentru libertate, demnitate și pentru salvarea viitorului umanității”, a afirmat el, adăugând că „mișcarea LGBT s-a transformat într-o formă de fascism și opresiune care respinge alte ideologii”.
Erdogan a susținut că „anumite companii multinaționale și state promovează această problemă” și că „critica adusă LGBT din partea artiștilor, politicienilor, oamenilor de afaceri și oamenilor de știință poate conduce la linșarea acestora”.
De asemenea, președintele a refuzat să recunoască faptul că scăderea natalității ar putea fi asociată cu criza economică pe care o traversează țara, marcată de o inflație ridicată și o devalorizare a monedei, așa cum afirmă opoziția.
„Declinul natalității din Turcia nu este provocat de probleme punctuale ale economiei. Pe măsură ce prosperitatea a crescut, rata noastră de fertilitate a început să scadă”, a conchis Recep Tayyip Erdogan.