UE va impune sancțiuni împotriva Nord Stream 2 pentru a opri livrările de gaze rusești

Uniunea Europeană se apropie de o decizie pentru a include gazoductul Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni adresate Moscovei, având în vedere zvonurile referitoare la reluarea livrărilor de gaze din Rusia, pe care blocul comunitar intenționează să le împiedice, conform informațiilor furnizate de Agerpres, citând surse Bloomberg.
Comisia Europeană va începe în curând consultările cu statele membre pentru a discuta despre interzicerea gazoductului Nord Stream 2, care leagă Germania de Rusia prin Marea Baltică. O decizie va ține cont de ultimele evoluții în negocierile pentru încheierea conflictului din Ucraina, au comunicat mai multe surse apropiate acestui subiect, pentru Bloomberg.
Un aspect important este sprijinul Germaniei pentru această inițiativă. Cancelarul Friedrich Merz a declarat recent că susține „propunerea Comisiei pentru a avansa lucrările la măsuri europene împotriva gazoductelor Nord Stream 2”, sperând că astfel se vor tempera dezbaterile din Germania legate de o posibilă redeschidere a acestui gazoduct.
Gazprom solicită ajutorul americanilor pentru redeschiderea conductelor Nord Stream
Zvonurile despre o posibilă reaprindere a activității acestui gazoduct au crescut în acest an, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a încercat să faciliteze un acord de pace între Rusia și Ucraina. Chiar și în absența unei interdicții oficiale, repornirea Nord Stream 2, care a fost construit, dar nu a obținut autorizația de funcționare din partea Germaniei și a fost avariată parțial de explozii în septembrie 2022, este puțin probabil să se realizeze în curând.
Impunerea sancțiunilor ar întări și mai mult poziția Europei, arătând că nu intenționează să revină la livrările semnificative de gaze rusești prin gazoducte. O interzicere ar oferi Berlinului sprijin în fața presiunilor venite din partea SUA și Rusiei.
„Aceasta este o măsură politică, menită să consolideze strategia UE de a elimina importurile de gaze rusești până în 2027. Claritatea politică ar trebui, de asemenea, să reducă volatilitatea pe piața gazelor, care a fost influențată de discuțiile intermitente despre livrările de gaze din Rusia”, a afirmat Florence Schmit, analist energetic la banca Rabobank.
În ultimele luni, în eforturile lor de a încheia conflictul, oficialii americani au avansat diverse proiecte energetice globale ca o posibilă arie de colaborare cu omologii ruși. În acest context, gigantul rus Gazprom și-a manifestat dorința ca SUA să intervină pentru a ajuta la redeschiderea conductelor Nord Stream.
Cu toate acestea, șansele de repornire a conductelor Nord Stream 1 sau 2 sunt considerate „destul de mici”, având în vedere că există alternative operaționale prin Turcia și prin Ucraina, care sunt considerate mai viabile, afirmă analistul Tom Marzec-Manser.