Șoferii trebuie să achite amenda pentru a recâștiga permisul de conducere. O nouă regulă a fost implementată

Modificările legislative privind circulația pe drumurile publice au fost publicate în Monitorul Oficial vineri, pe 23 martie, conform anunțului Ministerului de Interne. Conform noilor reglementări, șoferii nu își pot recupera permisul de conducere fără a prezenta dovada plății amenzii primite.
Noua reglementare se adaugă condițiilor existente pentru reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, care trebuie îndeplinite cumulativ. Acestea includ faptul că șoferul trebuie să fie declarat admis la testul de cunoștințe despre regulile de circulație și să fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de comiterea contravenției.
„Conform modificării aduse legislației, persoanele care solicită reducerea suspendării dreptului de a conduce trebuie să prezinte dovada achitării amenzii”, informează Ministerul de Interne.
Practica a fost actualizată pentru a include noi criterii care permit reducerea perioadei de suspendare a permisului.
Cele trei condiții necesare pentru recuperarea permisului
Legea permite acum ca „la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a dreptului de a conduce aplicată pentru contravenții să fie redusă cu o treime, de către șefa poliției rutiere din județul sau municipiul București unde a avut loc fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
- a fost declarat admis la testul de verificare a cunoștințelor despre regulile de circulație,
- a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de comiterea faptei,
- prezintă dovada achitării amenzii infligerate pentru contravenția ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 195/ 2002, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare sunt reduse de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia s-a comis fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române.