Propunerea lui Cristian Popescu Piedone pentru viitorul candidat la Primăria Capitalei

Președintele PUSL, Cristian Popescu Piedone, a afirmat vineri, după întâlnirea Consiliului General al Municipiului București, că coaliția partidelor pro-europene ar trebui să susțină un candidat unic pentru alegerile viitoare la Primăria Capitalei.
„În primul rând, votul exprimat de către români a trasat direcția. Avem un președinte pro-european și un guvern interimar de aceeași orientare. Următorul guvern trebuie să mențină aceleași principii. Cine va face parte din coaliția de guvernare va fi decis ulterior, dar primarul general ar trebui să fie un candidat unic al acestei coaliții pro-europene. Aceasta este opinia mea, deoarece candidatul pentru Primăria Bucureștiului trebuie să păstreze un climat de liniște dorit de cetățeni”, a declarat șeful ANPC.
„Este un vot majoritar indiscutabil, România și-a ales drumul”, a adăugat Piedone.
Acesta a participat la ședința în care consilierii generali din București au decis ca viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu să preia interimatul funcției de primar, în urma demisiei lui Nicușor Dan.
„Singura soluție pentru ca în următorii doi ani, când toate partidele politice se vor alinia din nou pentru alegeri, este să aibă loc un nou ciclu electoral în 2028, nu doar pentru președinție, ci și pentru parlamentare și locale. Atunci, cel mai bun ar trebui să câștige”, a spus Cristian Popescu Piedone, președintele PUSL, partid înființat de Dan Voiculescu.
Șeful ANPC a precizat că nu intenționează să candideze pentru Primăria Capitalei.
„În concluzie, Cristian Popescu Piedone nu va candida la Primăria Capitalei în această perioadă de interimat de doi ani, având în vedere alinierea politică a oficialilor de la Sectorul 4 și a lui Negoiță, care au spus că nu vor participa la alegeri. Eu înțeleg aceste decizii, deoarece nu ar fi avut șanse. Nu doresc să intru într-o competiție care ar putea deranja pe cineva. Cristian Popescu Piedone, într-un mod clar, nu va candida la Primăria Capitalei”, a explicat fostul primar al Sectorului 5.
Întrebat de jurnaliști dacă coaliția pro-europeană ar trebui să propună un candidat din cadrul partidelor sau un independent, Piedone a răspuns că alegătorii tânjesc în prezent după candidați apolitici.
„Coaliția de guvernare poate decide cine să fie candidatul. Partidele care se alătură activității statului, mai ales în cadrul coaliției de guvernare, trebuie să aibă înțelepciunea să-și aleagă un singur candidat. Este esențial să creeze un climat de liniște și pace. Observăm o tendință tot mai mare a independenților, iar alegătorii au transmis un mesaj clar la vot”, a adăugat președintele PUSL.
Ce urmează la Primăria Capitalei după demisia lui Nicușor Dan
Conform legislației, prefectul Capitalei are la dispoziție 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata vacantarea funcției și a solicita Guvernului stabilirea unei date pentru organizarea alegerilor.
De asemenea, Guvernul este obligat prin Codul Administrativ să stabilească această dată în termen de maximum 90 de zile.
Cel mai probabil, bucureștenii vor fi chemați la vot în toamna acestui an, probabil în lunile septembrie sau octombrie 2025.
Nicușor Dan a estimat vineri că un nou guvern va fi format în termen de „2-3-4 săptămâni”.