Celebrul chef francez Marc Veyrat interzice inspectoarelor Michelin în noul său restaurant, unde o masă costă 450 de euro: „Sunt gata să pun un anunț pe ușă”

Celebrul chef francez Marc Veyrat interzice inspectoarelor Michelin în noul său restaurant, unde o masă costă 450 de euro: „Sunt gata să pun un anunț pe ușă”
Marc Veyrat (centru), fotografiat cu ani în urmă alături de Dieter Mueller și Otto Koch la un eveniment dedicat celor mai buni bucătari din lume, FOTO: Tinnefeld-Agency People Image / Sipa Press / Profimedia Images

Renomatul chef francez Marc Veyrat a anunțat că inspectoarele Ghidului Michelin nu sunt binevenite la noul său restaurant, unde prețul pentru o masă ajunge la 450 de euro pe persoană, conform publicației The Independent.

Bucătarul de 74 de ani este renumit pentru utilizarea plantelor și ierburilor alpine în preparatele sale și a deschis recent „Le Restaurant Marc Veyrat” în stațiunea de schi Megève din regiunea franceză Haute-Savoie.

O masă la noul său local rafinat costă 450 de euro pe persoană, excluderea băuturilor.

Acest restaurant exclusivist are capacitate limitată, primind doar 18 oaspeți, dar inspectorii de la Michelin nu vor face parte din aceștia.

„Nu intenționez să fiu inclus în Ghidul Michelin și sunt pregătit să pun un semn pe ușa restaurantului care să spună: ‘Interzis inspectorilor Michelin'”, a declarat el pentru Le Parisien.

Veyrat încă resimte efectele unei controversa din 2019 cu inspectorii acestui ghid de prestigiu, care i-a retrogradat restaurantul „La Maison des Bois” de la trei stele, care reprezintă maximul, la două stele.

Chef-ul a generat multă polemică în 2019 după ce restaurantul său a pierdut o stea în Ghidul Michelin

Retrogradarea s-a produs după ce un inspector Michelin a criticat utilizarea brânzei cheddar într-un sufleu. Veyrat a reacționat, explicând în scrisoarea trimisă reprezentanților Ghidului Michelin că a folosit exclusiv brânzeturi locale precum Reblochon, Beaufort și Tomme.

„Angajații mei erau furioși”, povestește el în scrisoare. „Folosim numai ouăle de la găinile noastre, iar laptele provine din ferma noastră, unde avem și botaniști care culeg ierburi proaspete în fiecare dimineață”. Această dispută a fost denumită în industrie „Cheddargate”.

Veyrat a sugerat ulterior că neînțelegerea ar fi putut fi generată de preferințele gustative ale inspectorului, declarând pentru radio France Inter: „Am adăugat șofran în preparat, iar individul respectiv a confundat cu brânza cheddar datorită culorii galbene. Este aceasta o dovadă a cunoștințelor culinare? E pur și simplu ridicol.”

El a caracterizat incidentul drept „mai rău decât o rană”, o „profundă jignire”, cauzându-i „depresie”.

Reprezentanții Michelin au afirmat că „înțeleg dezamăgirea domnului Veyrat, a cărui pricepere este unanim recunoscută, deși regretăm insistența sa nerezonabilă în legătură cu acuzațiile formulate”.

În acel an, Veyrat a intentat proces împotriva Michelin, solicitând dezvăluirea criteriilor specifice care au dus la retrogradarea restaurantului său. Totuși, instanța franceză a respins plângerea și l-a obligat să suporte cheltuielile de judecată.

Recomandari
Show Cookie Preferences