Ciolacu și șeful AEP explică reducerea programului de vot în diaspora la alegerile prezidențiale: „Este un lucru fără precedent” / Expert Forum: „Discriminează votanții din anumite țări”
Guvernul a decis reducerea programului de votare pentru românii din diaspora la alegerile prezidențiale programate pentru duminică, 4 mai, ceea ce ar putea discrimina alegătorii din diferite țări, afectându-le dreptul la vot în condiții egale și favorizând anumiți candidați, susține Expert Forum. Premierul Marcel Ciolacu a comentat asupra acestei modificări importante, afirmând: „Democratic este ca votul să se închidă simultan peste tot când ora de vot se închide în România”. Toni Greblă, șeful AEP, a adăugat că Parlamentul are oportunitatea să modifice ordonanța dacă judecă necesar.
Primul tur al alegerilor prezidențiale este stabilit pentru 4 mai, iar al doilea va avea loc pe 18 mai.
- Românii din afaceri vor avea trei zile pentru exprimarea votului, însă pe 4 mai, secțiile de votare se vor închide mai devreme decât în trecut în majoritatea țărilor, inclusiv Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța, SUA și Canada.
- Ordonanța de Urgență adoptată joi de Guvern prevede că secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, ora României, în comparație cu ultimele alegeri, când votul s-a desfășurat până la ora locală 21:00.
Expert Forum: Dreptul alegătorilor la condiţii egale de vot este afectat
Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 al ordonanței, care stipulează închiderea votării în diaspora după ora 21:00, ora locală a României.
„Acest articol, propus de Autoritatea Electorală Permanentă, introduce discriminare împotriva alegătorilor din anumite țări, limitându-le dreptul la vot egal și favorizând anumiți candidați. Regimul diferit de închidere a secțiilor de vot comparativ cu zilele precedente creează confuzie în rândul administrației electorale și al votanților,” a declarat Expert Forum.
Organizația adaugă că nu există o justificare solidă pentru un astfel de amendament, iar aplicarea sa ar putea duce la situații absurde.
„Până în acest moment acest subiect nu a fost discutat public. Solicităm Autorității Electorale Permanente să clarifice motivul pentru care a propus acest amendament care ar putea restrânge dreptul alegătorilor la vot.”
De exemplu, votanții din Los Angeles, San Francisco sau Vancouver vor avea la dispoziție doar 4 ore pentru a vota duminica (ziua principală de vot), de la 7 la 11. De asemenea, votanții din Marii Britanii, o țară cu un număr mare de alegători, se vor confrunta cu un program de votare mai scurt. Deși guvernul a extins programul pentru ziua de vineri, mutând startul la ora 7 în loc de 12, vineri este o zi lucrătoare, limitând astfel oportunitățile de vot pentru alegători. De fapt, statistica de la alegerile anterioare arată un număr mic de votanți vineri,” a adăugat ONG-ul.
„Modificările netransparente și fără consultarea actorilor relevanți asupra regulilor fundamentale pentru alegerile din luna mai sunt inacceptabile. De asemenea, remarcăm că toate aceste ajustări s-au realizat fără o analiză detaliată a problemelor întâmpinate la alegerile anterioare,” a subliniat Expert Forum.
Ciolacu: România are o situație unică în contextul democratic global
Premierul a fost întrebat vineri despre această schimbare majoră din cadrul guvernului. Ciolacu a subliniat că inițiativa nu a venit din partea Guvernului, ci din partea Autorității Electorale și Ministerului Afacerilor Interne, dar este de acord cu argumentele formulate.
„Este ceva ce nu se întâlnește în lume. România are o situație aparte, unde cetățenii votează timp de 3 zile în afaceri petrecute și 1 zi în țară. Democratic ar fi ca, odată cu închiderea votului în România, votul să se oprească peste tot. Nu vreau să fiu răzbunător, cum se cunoaște,” a declarat Ciolacu.
El a mai spus că statul român a depus eforturi semnificative pentru a facilita votul românilor din diaspora.
„Românii din străinătate au 3 zile de vot comparativ cu cei din România, din cauza distanțelor mari. La ultimele alegeri, statul a dublat numărul secțiilor de votare, astfel încât românii să nu fie nevoiți să parcurgă mai mult de 10-20 de kilometri. Statul român a făcut eforturi corecte pentru a sprijini votul românilor din diaspora,” a concluzionat acesta.