Compania energetică Mol din Ungaria declară că retragerea de la importurile de petrol rusesc este nerealistă
Mol, liderul în domeniul energetic din Ungaria, susține că scopul Europei de a renunța complet la țițeiul din Rusia în următorii ani este o idee nerealistă pentru țări precum Ungaria și Slovacia, în ciuda eforturilor de diversificare a aprovizionării rafinăriilor din regiune, conform agenției Bloomberg.
Compania este dispusă să investească până la 500 de milioane de dolari în următorii doi ani pentru a adapta rafinăriile la diverse tipuri de țiței, însă nu dispune de parteneri de încredere pe termen lung, a declarat Gyorgy Bacsa, director operațional pentru Ungaria și membru al Consiliului de Administrație al Mol.
„Decuplarea de petrolul rusesc nu este doar o chestiune financiară. Actualmente, aprovizionarea cu țiței rusesc nu are o alternativă viabilă pentru rafinăriile și țările noastre care nu au ieșire la mare”, a afirmat directorul Mol, cea mai mare companie din Ungaria, pentru Bloomberg.
Săptămâna trecută, Dan Jorgensen, comisarul european desemnat pe probleme de energie, a promis măsuri menite să reducă prețurile și să pună capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia, în contextul tranziției blocului comunitar către o economie sustenabilă.
Ungaria și Slovacia beneficiază de o excepție de la sancțiunile impuse asupra țițeiului din Rusia, fapt care a permis Mol să-și crească veniturile și să compenseze povara impusă de taxa excepțională de către guvernul condus de Viktor Orban.
Bacsa a infirmat zvonurile conform cărora Mol ar efectua investițiile necesare pentru adaptarea rafinăriilor doar cu ajutorul Uniunii Europene, așa cum a sugerat un site de știri.
Bacsa a precizat că Ungaria și țările vecine nu vor putea renunța deocamdată la țițeiul rusesc, menținerea acestor fluxuri fiind esențială pentru securitatea aprovizionării în regiune.
Mol continuă să achiziționeze petrol rusesc de la Lukoil printr-o schemă alternativă
Pe 22 august, guvernul ungar a informat că Mol va continua să cumpere țiței de la Lukoil, principalul său furnizor, printr-un nou mecanism de asigurare valabil până la încheierea conflictului din Ucraina.
Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a explicat că, conform noii scheme, Mol va deveni proprietarul legal al țițeiului la frontiera ruso-ucraineană și va suporta eventualele riscuri financiare legate de transportul acestuia prin teritoriul ucrainean.
Anunțul a venit după ce, la sfârșitul lunii iunie, Ucraina a interzis Lukoil, cel mai mare exportator de țiței din Rusia, să utilizeze conducta „Drujba” pentru transportul țițeiului, conductă utilizată pentru alimentarea rafinăriilor din Ungaria și Slovacia.
Cu o lună înainte, Gergely Gulyas a acuzat Ucraina de „șantaj” față de Ungaria și Slovacia în urma acestei măsuri.
Uniunea Europeană a impus în decembrie 2022 interdicții asupra importurilor de petrol rusesc prin conducte, însă a făcut excepție pentru livrările realizate prin conducta Drujba.