Contracepția, esențială nu doar pentru planificarea unei sarcini, ci și pentru sănătatea mamei și a copilului. Care sunt cele mai relevante metode?
Contracepția joacă un rol semnificativ atât în planificarea sarcinilor, cât și în garantarea sănătății mamei și copilului, conform experților de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Indiferent dacă momentul pentru a avea un copil nu este încă oportun, dacă ai deja copii și nu îți mai dorești sau dacă pur și simplu vrei să protejezi sănătatea ta și a viitorului copil, metodele contraceptive sunt recomandate.
De la riscurile medicale asociate sarcinii, la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală
Folosirea metodelor contraceptive contribuie la prevenirea riscurilor de sănătate legate de sarcină pentru femei, inclusiv pentru adolescente. Sarcinile la adolescente constituie o problemă globală, iar aproximativ 90% dintre mamele cu vârste între 15 și 19 ani se confruntă cu riscuri de mortalitate maternă și infantilă sau de naștere prematură.
Complicațiile legate de sarcină și naștere sunt principala cauză de deces în rândul fetelor cu vârsta între 15 și 19 ani. Nou-născuții mamelor adolescente au un risc mai mare de a se naște cu greutate mică și de a suferi afecțiuni neonatale severe.
Alegerea unei metode contraceptive trebuie să ia în considerare și protecția împotriva HIV și altor infecții cu transmitere sexuală, afirmă specialiștii INSP. Deși contraceptivele hormonale și steriletul sunt foarte eficiente în prevenirea sarcinii, ele nu oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Folosirea corectă și consecventă a prezervativului din latex reduce riscul de infecție cu HIV și alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonococul și trichomonas.
Creșterea utilizării metodelor contraceptive până în 2030
Oamenii ar trebui să ia decizii bine fundamentate privind metodele contraceptive, starea de sănătate și viitorul lor. Opțiunile disponibile în domeniul contracepției trebuie evaluate în funcție de stilul de viață, planurile individuale și condiția de sănătate.
La nivel mondial, între anii 2000 și 2020, numărul femeilor care adoptă o metodă modernă de contracepție a crescut de la 663 milioane la 851 milioane, iar rata de utilizare a contraceptivelor (procentul femeilor cu vârste între 15 și 49 de ani care utilizează orice metodă contraceptivă) a crescut de la 47,7% la 49,0%.
Până în 2030, se preconizează o creștere suplimentară de 70 de milioane în rândul femeilor care utilizează metode moderne de contracepție.
Chiar dacă în perioada 2000-2023, natalitatea în rândul adolescenților de 15-19 ani a scăzut de la 64,5‰ la 41,3‰, rămâne necesară promovarea opțiunilor educate de contracepție pentru a preveni sarcinile neplanificate, a diminua incidența infecțiilor transmise sexual și a reduce necesitatea avorturilor.
Tipuri de metode contraceptive disponibile
Consilierea medicală rămâne crucială pentru a ajuta persoanele să selecteze corect metoda de contracepție potrivită, în funcție de fiecare context individual, conform INSP.
Există cinci tipuri principale de metode contraceptive:
- Metode contraceptive cu acțiune pe termen scurt (reversibile): contraceptivele orale, plasturii contraceptivi, injecțiile contraceptive sau inelul vaginal.
- Metode contraceptive cu acțiune pe termen lung (reversibile): steriletul/dispozitivul intrauterin și implantul subdermic.
- Metode de tip barieră (reversibile): prezervativul, diafragma, buretele contraceptiv sau capacul vaginal.
- Metode contraceptive naturale (reversibile): metodele de planificare familială (inclusiv metoda calendarului) și retragerea (coitus interruptus).
- Metode de sterilizare (permanente): ligatura trompelor uterine pentru femei și vasectomia pentru bărbați.