Costurile pentru vacanța de Paște în cele mai populare destinații turistice din România și tendințele pentru 2024
Consultantul în turism Traian Bădulescu explică faptul că prețurile la cazare au crescut cu până la 15% comparativ cu anul trecut, iar costul mediu pentru un sejur de trei zile de Paște pentru un cuplu este estimat între 400 și 500 de euro.
Anul 2024 aduce o oportunitate de a lega vacanța de Paște cu ziua liberă de 1 Mai, ceea ce determină mulți români să își planifice o evadare de câteva zile.
Împreună cu consultantul în turism Traian Bădulescu, vom explora opțiunile disponibile pentru românii care doresc să călătorească în această perioadă, precum și destinațiile cele mai căutate din România și costurile aferente.
Tendințe: Vacanțe prelungite de Paște și vizite în orașe istorice precum Brașov, Sibiu sau Iași
Traian Bădulescu menționează că preferințele turiștilor români în perioada Paștelui au evoluat semnificativ, din ce în ce mai mult fiind atrași de destinațiile interne, alegând să sărbătorească Paștele în orașe istorice precum Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca sau Iași, unde pot experimenta tradiții religioase și evenimente culturale special concepute.
De asemenea, turiștii români doresc să participe la obiceiurile locale, să fie prezenți la slujbele religioase și să încerce preparatele tradiționale de Paște, conform declarațiilor consultantului.
Mulți vizitează stațiuni balneare, mănăstiri sau sate pitorești, unde se pot bucura de natură.
Oamenii încep să planifice vacanțe mai lungi în perioada Paștelui. De la escapade prelungite de weekend până la concedii de o săptămână, turiștii doresc să își extindă experiențele de călătorie, mai ales datorită punții între 1 Mai și Paște.
Interes crescut pentru litoral și stațiunile montane
Consultantul Traian Bădulescu menționează că, în comparație cu anul anterior, litoralul a înregistrat o creștere semnificativă a interesului turiștilor, având în vedere legătura dintre 1 Mai și Paște, dar și stațiunile montane continuă să atragă turiști, datorită accesibilității acestora în fiecare regiune a țării.
Printre destinațiile preferate se numără: Predeal, Poiana Brașov, Sinaia, Păltiniș, zona Bran - Moieciu - Fundata, Bucovina, Maramureș, Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte, Neamț, Vrancea și Delta Dunării.
Stațiunile balneoclimaterice sunt, de asemenea, foarte populare, incluzând Băile Felix (cea mai modernizată și căutată stațiune), Călimănești-Căciulata, Băile Herculane (posibil cea mai veche stațiune balneară din Europa), Sovata, Covasna și Vatra Dornei.
Orașele mari ale țării, precum București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Iași, Craiova și Constanța, atrag, de asemenea, un număr mare de turiști.