Cresc șansele de răspuns la tratament pentru copiii cu cancer: Avantajele testării genetice explicate de specialiștii MedLife

Testele genetice reprezintă o metodă eficientă în lupta împotriva cancerului, atât la copii cât și la adulți, deoarece oferă informații esențiale despre prognostic și pot ghida medicii oncologi spre cele mai eficace tratamente pentru fiecare pacient. Aceste teste pot contribui la personalizarea terapiei, la accesarea unor tratamente țintite sau la includerea în studii clinice, având un impact semnificativ asupra vieților celor afectați de cancer. Până acum, peste 300 de copii cu cancer au avut acces gratuit la testare genetică în cadrul programului #SperanțaNuMoareDeCancer, inițiat de MedLife în 2023. Medicii din rețeaua de servicii medicale private explică în continuare cum se desfășoară testarea, ce informații sunt furnizate prin raportul obținut și cum contribuie acesta la îmbunătățirea prognosticului pacienților.
Statistici referitoare la cancerul pediatric în România
În România, în medie, 422 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu cancer. Fiecare caz reprezintă o familie care se confruntă cu o provocare gravă. Vestea încurajatoare este că, în ultimii ani, s-au observat creșteri semnificative ale ratelor de supraviețuire pentru copiii cu cancer, datorită avansurilor în diagnosticare, tratament și personalizare, precum și a abordării integrate a cazurilor.
Implementarea tratamentului corect pentru fiecare caz poate schimba soarta copiilor afectați. Testarea genetică oferă informații critice medicilor oncologi despre particularitățile tipului de cancer identificat prin analizele de anatomie patologică.
Cele mai comune tipuri de tumori pediatric sunt:
- leucemiile (31%);
- limfoamele (16%);
- tumorile sistemului nervos central (14%);
- tumorile osoase și de țesuturi moi (7%).
Procedura pentru realizarea testării genetice
Fiecare pacient mic diagnosticat cu cancer are un parcurs unic, cu provocările și bătăliile sale. Mulți dintre acești copii sunt exemple de curaj și speranță, având sprijinul familiilor, medicilor și asistentelor.
Progresele în medicină au permis personalizarea tratamentelor, ceea ce înseamnă, pe de o parte, șanse mai mari pentru o viață de calitate superioară și, pe de altă parte, tratamente mai puțin invasive pentru pacienți.
Testarea genetică joacă un rol crucial în identificarea tratamentului adecvat. Aceasta poate fi efectuată după diagnosticarea cancerului la copii cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, indiferent dacă au leucemie sau tumori solide.
MedLife utilizează în premieră în România unul dintre cele mai avansate teste de secvențiere pentru afecțiuni oncologice, llumina TruSight Oncology 500, capabil să evalueze detaliat profilul genetic al celulelor canceroase, analizând mutațiile a 523 de gene asociate cu diverse tipuri de cancer. Studiile au arătat că această metodă poate contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de orice vârstă în proporție de până la 94,5%.
Copiii recent diagnosticați pot beneficia de acest test gratuit prin programul de testare genetică inițiat de MedLife, #SperanțaNuMoareDeCancer.
Cum se desfășoară procesul? După ce părintele, tutorele sau medicul curant completează formularul de înscriere disponibil pe www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer și încarcă documentația medicală a pacientului, analiza înscrierilor durează aproximativ 10 zile.
După acceptarea în program, pacienții trebuie să prezinte blocul de parafină (în cazul tumorilor solide) sau o probă din măduva osoasă (în cazul leucemiilor) pentru a continua testarea. Biologii MedLife colaborează strâns cu medicii oncologi pediatri din întreaga țară pentru trimiterea probelor în laborator. De obicei, probele sunt deja prelevate și nu necesită acțiuni suplimentare din partea părinților. În cazuri rar întâlnite unde probele nu sunt disponibile, acestea trebuie să fie prelevate.
„Analiza înscrierilor în program durează 10 zile, iar testarea genetică propriu-zisă necesită aproximativ o lună. Între timp, pacientul va începe, de regulă, tratamentul standard conform diagnosticului. În cazul tumorilor solide, protocolul poate începe cu intervențiile chirurgicale, urmate de chimioterapie sau combinații variate de tratamente, în funcție de specificul cazului,