Criza medicilor de familie în Vâlcea: 50% dintre practicanți aproape de pensionare; lipsa medicilor noi persistă de doi ani
Județul Vâlcea se confruntă cu o criză a medicilor de familie, cu peste jumătate dintre aceștia aflându-se la vârsta de pensionare. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) avertizează că, pe fondul îmbătrânirii personalului medical din asistența primară, se închid și anumite centre de permanență din județ.
Conform datelor CJAS Vâlcea, sunt 14 localități din județ care se confruntă cu un deficit de medici de familie, având un număr insuficient în raport cu populația. Alte 10 localități se confruntă cu un program de lucru limitat din cauza acoperirii altor zone, iar comuna Runcu nu beneficiază de asistență medicală primară, neavând nici măcar o farmacie.
„Peste 50% dintre medicii de familie din județ au vârsta de peste 65 de ani; dintre cei 189 de medici existenți, 95 depășesc această vârstă. Accesul tinerilor medici în sistemul de asistență medicală primară este extrem de lent, iar în ultimii doi ani nu a fost înregistrat niciun nou medic în sistem. Acest dezechilibru va persista, punând în pericol viitorul asistenței medicale primare,” a declarat Alin Voiculeț, președintele CJAS Vâlcea, în cadrul unei conferințe de presă.
Voiculeț a subliniat că deficitul medicilor de familie va duce la creșterea numărului de zone care nu beneficiază de servicii medicale primare și va afecta calitatea actului medical. De asemenea, funcționarea centrelor de permanență este compromise, iar în acest an două astfel de centre din județ au fost închise ca urmare a retragerii unor medici.
La începutul anului 2024, în județ existau cinci centre de permanență – Milcoiu, Galicea, Băile Govora, Călimănești și Râmnicu Vâlcea. În aprilie, centrul din Râmnicu Vâlcea s-a desființat, iar în august centrul din Călimănești a fost suspendat din cauza retragerii medicilor asociați. Conform analizei efectuate, principalele motive pentru această situație sunt vârsta înaintată a medicilor și reticența lor de a efectua gărzi nocturne, dar și tarifele scăzute ale orelor de gardă la centrele de permanență.
În județul Vâlcea există, de asemenea, un deficit de specialiști care oferă consultații în regim ambulatoriu, în special în domeniul pediatriei.
„În ceea ce privește ambulatoriul de specialitate, situația este mai favorabilă comparativ cu medicina de familie. Există 270 de medici, iar numărul celor care depășesc 60 de ani este de aproximativ 60. O veste bună este că punctajul pe consultație a fost majorat, iar veniturile medicilor din ambulatoriu au crescut începând cu 1 octombrie. Totuși, există 15 specialități cu deficit în județ: cardiologie pediatrică, chirurgie cardio-vasculară, chirurgie orală și maxilo-facială, chirurgie plastică, chirurgie toracică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, neurologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, radiologie și îngrijiri paliative,” a adăugat reprezentantul CJAS Vâlcea.