De ce noul tren de la Alstom efectuează doar două curse zilnice în România

De ce noul tren de la Alstom efectuează doar două curse zilnice în România
Trenul Alstom Coradia Stream (foto Vlad Barza)

Noul tren, achiziționat de statul român, trebuia să efectueze patru cursuri pe zi între București și Brașov, dar începând cu luna noiembrie, acesta funcționează doar două curse zilnice. Operatorul CFR Călători a explicat că Alstom a solicitat ca trenul să fie adus zilnic în depou după cele două curse pentru a remedia anumite probleme apărute la sistemele de bord.

Trenul Alstom Coradia Stream a debutat cu pasageri pe 20 noiembrie, având inițial două curse zilnice între București și Brașov, însă după data de 15 decembrie, în loc de cele patru ocazii planificate, a rămas tot la două curse. Pentru celelalte două legături, CFR Călători a folosit trenuri clasice cu locomotivă și vagoane.

Deși mai multe trenuri au fost fabricate conform contractului cu ARF pentru România, doar un singur tren este utilizat în prezent, iar al doilea ar putea intra în circulație în primăvară, însă evaluările sunt complicate din cauza amânărilor frecvente. Trenul activ pleacă foarte devreme din Gara de Nord, la ora 6:31.

Într-o conferință de presă, Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători, a menționat: „Nu am anulat trenuri Alstom, dar Alstom ne-a cerut să aducem trenul în depou după a doua cursă pentru a rezolva mici probleme.”

La întrebarea despre natura problemelor, directorul CFR Călători a explicat că Alstom a solicitat remedieri pentru un aspect la sistemul de bord, menționând că „nu le-aș numi defecțiuni”. Alstom a comunicat că există erori tehnice ce trebuie verificate.

Alstom România a decis să nu comenteze declarațiile făcute de CFR Călători, dar orice poziție oficială pe acest subiect va fi publicată.

Trenul Coradia pleacă din București Nord la ora 6:31, urmând să sosească la Brașov la 8:59. Timpul de întoarcere preconizat din Brașov este 10:25, sosirea în Gara de Nord fiind programată la 12:58. Recent, trenul a înregistrat o întârziere de 12 minute la sosirea în București.

Directorul CFR Călători a declarat că planul de livrare inițial prevedea ca 12 trenuri Alstom Coradia să ajungă în februarie 2024, dar până în prezent nu au fost primite. Un nou grafic de livrare semnat anterior indică faptul că livrările vor avea loc în 2025, ceea ce implică pierderi de venituri de aproximativ 30 milioane lei pentru operator.

Preoteasa a evidențiat că CFR Călători nu a preluat formal nicio ramă de la Alstom, iar trenul care efectuează cursele actuale circulă „prin convenție” cu ARF. Aceasta înseamnă că CFR Călători nu are un contract direct pentru utilizarea ramelor și colaborează exclusiv prin ARF.

Se așteaptă ca până în vară să fie aduse mai multe trenuri Coradia Stream, care ar putea fi utilizate pe ruta București-Constanța, unde cererea se va intensifica pe perioada estivală. Este posibil să fie disponibile și locomotive prin PNRR pentru a sprijini circulația Trenurilor Soarelui.

CFR Călători a anunțat anterior că, de la 15 decembrie 2024, va introduce patru trenuri Interegio formate din rame Coradia Stream pe legătura București Nord-Brașov. Totuși, până acum, au circulat doar două trenuri Coradia Stream, din motive care nu țin de CFR, ci, cum a menționat operatorul, din cauza limitărilor impuse de Alstom.

Pentru a compensa absența ramelor Alstom, CFR Călători a operat două trenuri temporare cu locomotivă și vagoane proprii, asigurând continuitate pasagerilor care achiziționaseră bilete pentru cursele planificate după-amiază, care ar fi trebuit să fie deservite de trenurile Alstom.

Aceste trenuri temporare au fost retrase din circulație, începând cu 8 ianuarie 2025 pentru trenul IR 16003 și 16 ianuarie 2025 pentru trenul IR 16004.

Recomandari
Show Cookie Preferences