Discrepanța fiscală: Prosumatorii plătesc TVA diferit pentru baterii în funcție de județul de reședință

Discrepanța fiscală: Prosumatorii plătesc TVA diferit pentru baterii în funcție de județul de reședință
Panouri solare pe acoperiș. Sursa: Joe Sohm | Dreamstime.com

O interpretare neclară dintr-o lege destinată reducerii TVA pentru panourile fotovoltaice duce la abordări variate din partea angajaților ANAF. Astfel, în Gorj, bateriile de stocare sunt supuse unui TVA de 9%, pe când în Timiș și Olt, acesta ajunge la 19%, conform Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE).

„Dacă ești conectat la rețeaua electrică ca prosumator, ANAF te penalizează atunci când achiziționezi baterii de stocare.”

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) semnalează un tratament fiscal inechitabil aplicat de ANAF pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori, conform unui comunicat de presă.

Contradicțiile deciziilor agențiilor ANAF din diferite județe generează confuzie și contrazic legislația, afirmă asociația.

Cum s-a ajuns în această situație? Prin Legea 39/2023, TVA pentru panourile fotovoltaice și kiturile de instalare a fost redusă de la 19% la 9%. Totuși, normele de aplicare specifică faptul că aceste kituri includ bateriile doar dacă sistemele fotovoltaice sunt autonome, adică prosumatorii nu sunt racordați la rețea.

„De aici începe confuzia fiscală legată de TVA-ul diferit: unele agenții percep corect TVA de 9%, altele optează pentru 19%. O lege slab formulată, care duce la interpretări contradictorii”, declară APCE.

Interpretări variate ale legislației de către inspectorii ANAF pentru TVA-ul plătit de prosumatori pentru baterii

Astfel, anumite sucursale ale ANAF aplică TVA redus atât pentru toate componentele kit-urilor de instalare, inclusiv pentru baterii, în timp ce instituțiile din alte județe au decis că trebuie plătit TVA de 19% pentru baterii, în cazul în care prosumatorii sunt racordați la rețea.

Aceste diferențe apar în contextul în care Guvernul promovează stocarea energiei ca o metodă de creștere a securității în aprovizionare și finanțează achiziția de baterii prin mai multe programe (precum Casa Verde Fotovoltaice și RePowerEU), indiferent de statutul de conexiune la rețea al beneficiarilor.

„Având în vedere interesul românilor pentru stocare, atât pentru cei cu sisteme fotovoltaice active, cât și pentru viitorii prosumatori, mai mulți instalatori au solicitat clarificări la diverse agenții ANAF din România și, evident, au obținut răspunsuri divergente privind tratamentul fiscal al TVA-ului pentru baterii”, afirmă asociația prosumatorilor.

Pozițiile diferitelor sucursale ANAF

În timp ce ANAF Dolj redirecționează întrebările către Ministerul Energiei pentru clarificări, ANAF Gorj consideră bateriile o componentă esențială a unui sistem fotovoltaic, aplicându-le TVA de 9%.

Pe de altă parte, ANAF Timiș și Olt impun un TVA de 19%.

„Pentru sistemele fotovoltaice conectate la rețea (on-grid) și cele hibride (atât conectate cât și cu baterii de stocare), bateriile nu sunt incluse ca parte a kitului de instalare, ceea ce justifică aplicarea TVA-ului standard de 19% pentru livrările acestor baterii pentru sistemele legate la rețeaua națională”, se arată într-un răspuns al Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, la solicitanța unui instalator autorizat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Potrivit prevederilor legale menționate, doar pentru sistemele autonome kitul de instalare include și bateriile de stocare a energiei electrice, aplicându-se cota redusă de TVA”, precizează instituția.

Un răspuns similar este oferit și de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Timiș.

Prosumatorii consideră interpretarea ANAF ca fiind abuzivă

„APCE nu poate accepta interpretarea arbitrară a legii de către anumiți angajați ai ANAF. Legiuitorul a stabilit o cotă redusă de TVA pentru toate componentele unui sistem fotovoltaic, fără a exclude sau a face distincții între tipurile de sisteme.

Experții fiscali consultați de APCE consideră că excluderea bateriilor din cazul sistemelor hibride este un abuz, contrar jurisprudenței europene în cazurile Curții Europene de Justiție: C-349/96 și C-463/16.

Suntem surprinși că ANAF depășește limita competențelor și clasifică sistemele fotovoltaice în funcție de conexiunea la rețea (on-grid, hibrid, off-grid), deși legiuitorul a stabilit un TVA redus pentru toate elemente integrante ale unui sistem fotovoltaic, fără a ține cont de acest aspect. Excluderea bateriilor dovedește fie incompetență, fie excese administrative din partea angajaților ANAF care emit astfel de răspunsuri instalatorilor din România.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences