Economia europeană ar putea beneficia de o creștere anuală de până la 0,7% până în 2030, grație GenAI. Care sunt scenariile și care state și industrii vor profita?

Nevoia de a transforma afacerile sub influența tehnologiei, schimbărilor climatice și a altor megatendințe se va intensifica în următorii ani, iar inteligența artificială generativă (GenAI) joacă un rol esențial în stimularea eficienței, inovației și transformărilor semnificative. Aceasta este concluzia majorității directorilor executivi la nivel global, conform sondajului PwC CEO Survey 2024. În România, 50% dintre liderii de business intervievați consideră că GenAI va revoluționa modul în care companiile își desfășoară activitatea și va crește intensitatea competiției, în ciuda unei adoptări mai lente a tehnologiilor noi în comparație cu alte țări. În acest context, GenAI ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea economică a mai multor națiuni, conform unei analize recente realizate de strategy&, ramura de strategie a rețelei globale PwC.
Analiza respectivă sugerează că implementarea GenAI ar putea genera o creștere economică suplimentară anuală cuprinsă între 0,4% și 0,7% în Europa, până în anul 2030. Având în vedere că avansul PIB-ului european este estimat la 1,4%, impactul potențial al GenAI nu este de neglijat. Totuși, aceste estimări depind de o serie de condiții și analiza menționată propune două scenarii de implementare a GenAI pentru a evalua posibila influență asupra creșterii economice.
Articol scris de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC Romania.
Articol realizat cu sprijinul PwC România.