Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează că o grevă a angajaților din spitale nu poate fi exclusă: „Reacționăm în funcție de tratamentul primit” / Critici aduse Ordonanței "trenuleț"

Federația „Solidaritatea Sanitară” avertizează că o grevă a angajaților din spitale nu poate fi exclusă: „Reacționăm în funcție de tratamentul primit” / Critici aduse Ordonanței "trenuleț"
În România, medicii sunt obligați de lege să încerce tot posibilul pentru a salva viața pacienților critici, chiar dacă ei sau familiile lor nu-și doresc acest lucru - FOTO: Shutterstock

Într-o declarație din ziua de vineri, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a condamnat măsurile pe care Guvernul intenționează să le implementeze prin intermediul Ordonanței „trenuleț”, care include diverse măsuri fiscale.

  • Ultima versiune a „ordonanței-trenuleț”: înghețarea salariilor bugetarilor și suspendarea pensiilor speciale. Angajările în sectorul public vor fi permise doar în condiții excepționale.

„Se recomandă Guvernului României să reflecteze la posibilitatea ca, în această perioadă de vacanță, angajații din domeniul sănătății să nu mai poată asigura continuitatea serviciilor medicale”, este mesajul transmis Executivului, care este în acest moment în discuții privind forma finală a Ordonanței.

Un motiv principal al nemulțumirii angajaților din sănătate este planul Guvernului de a nu remunera orele lucrate suplimentar.

„De ce s-ar lua o astfel de decizie? Răspunsul este simplu: prin proiectul de OUG denumit „Ordonanța trenuleț” doriți să îi privați pe angajați de recunoașterea eforturilor lor și a sacrificiului depus, fiind prezenți la muncă în perioada de vacanță, și să le anulați compensația pentru munca depusă în zilele de sărbătoare”, au explicat reprezentanții FSSR.

„Nu doar că ați redus constant nivelul compensației pentru aceste sacrificii, care asigură continuitatea serviciilor medicale, dar acum doriți să anulați acest drept”, spun angajații din sănătate.

„Aplicând principiul „după răsplată și faptă” (sau „reacționăm în funcție de cum ne tratați”), absența acestei forme de recompensă va conduce inevitabil la diminuarea, dacă nu la dispariția, sacrificiului pe care îl fac profesioniștii din domeniul sănătății”, se precizează în mesaj.

Federația a anunțat că va sprijini o eventuală grevă a angajaților din sănătate.

„Cu siguranță, dacă se ajunge la o asemenea situație și majoritatea colegilor din sănătate decid să participe la grevă, Federația «Solidaritatea Sanitară» din România va iniția această formă de protest, mai ales având în vedere propunerea de anulare prin lege a unui drept prevăzut în Contractul colectiv de muncă din sectorul Sănătate”, au mai adăugat cei de la FSSR.

Ei subliniază că „un mesaj transmițând un «semnal tradițional» în această perioadă din partea celor care se află în slujba publică ar putea reprezenta o importantă avertizare pentru decidenți.”

Criticile angajaților din sănătate la adresa Ordonanței „trenuleț”

FSSR menționează că în versiunea oficială a proiectului de OUG trimisă de Guvern se urmărește introducerea a „patru tipuri de pierderi care afectează angajații din sănătate”:

„Scopul nostru este de a modifica aceste prevederi în cadrul întâlnirii Guvernului cu sindicatele programată pentru sâmbătă, 28 decembrie. Din informațiile de care dispunem, reacția colectivă reprezintă cea mai eficace soluție de presiune. Având în vedere termenul scurt până la adoptare, singura formă vizibilă de acțiune va fi organizarea unor proteste spontane, fiind posibil modelul protestului în timpul pauzei de masă.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences