FOTO Parada militară de 1 Decembrie: O dronă Bayraktar va survola și va transmite imagini în direct / Participarea militarilor, aeronavelor și tehnicii militare la evenimentul din București

FOTO Parada militară de 1 Decembrie: O dronă Bayraktar va survola și va transmite imagini în direct / Participarea militarilor, aeronavelor și tehnicii militare la evenimentul din București

România celebrează 106 ani de la Marea Unire, iar tradițional, 1 Decembrie este marcat în București printr-o paradă militară sub Arcul de Triumf. În Capitală, vor defila peste 2.500 de militari și specialiști din MApN, MAI, SRI și SPP, alături de soldați străini, împreună cu peste 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave care vor survola cerul.

În premieră, la această ediție a paradei, vor fi prezentate dronele de luptă Bayraktar TB2, achiziționate de România, conform Ministerului Apărării Naționale. O dronă Bayraktar va survola zona Parcului Herăstrău și va transmite în direct imagini ale paradei de la o altitudine de aproximativ 1.500 de metri, în funcție de condițiile meteorologice.

În zona Arcului de Triumf vor fi instalate standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor putea fi vizitate după ceremonia oficială. Parada militară va începe duminică, la ora 10:00 și se va încheia puțin după ora 12:00.

Elementele principale ale paradei militare de 1 Decembrie

Armata română va participa la Parada Militară de Ziua Națională cu o selecție de echipamente noi și tehnică recent achiziționată, care a intrat în dotarea forțelor armate române, conform MApN.

Drona de luptă Bayraktar TB-2 va fi vedeta paradei din 2024, nu doar că va fi prezentă la defilare, dar una dintre aeronave va survola zona Casa Presei și Parcul Herăstrău, transmizând imagini în direct de la 1.500 de metri.

Alte noutăți care vor fi prezentate în cadrul paradei includ Sistemele de rachete HIMARS, sistemul antiaerian Patriot, vehiculele blindate de luptă JLTV ale Forțelor Speciale, transportoarele blindate Piranha 5, precum și avioanele F-16 recent achiziționate din Norvegia.

La parada din acest an vor participa și militari străini din diverse țări NATO care au trimit contingente la grupul de luptă al alianței din România.

Franța va aduce tancurile de luptă Leclerc, blindatele 8×8 și obuzierul autopropulsat Caesar, în timp ce Belgia, Portugalia și Polonia vor prezenta propriile transportoare blindate.

Ordinea defilării militarilor și echipamentelor la Parada de Ziua Națională

Parada Militară Națională dedicată Zilei Naționale a României va avea loc la Arcul de Triumf, un simbol emblematic al Capitalei, debutând cu sosirea președintelui țării la ora 11:00.

Pe parcursul intonării Imnului Național, în semn de omagiu pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul” va executa douăzeci și una de lovituri de tun.

Salvele vor fi efectuate de militarii brigăzii cu tunuri de calibru 76 mm, model 1942, utilizând muniție de manevră.

Președintele României va depune o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului.

Parada va continua cu defilarea trupelor pe jos, inclusiv militari din diverse unități, răniți și veterani, precum și detașamente internaționale, jandarmi, pompieri, polițiști și alte structuri de forță ale statului român.

Vor defila, de asemenea, unități din Forțele Speciale, Brigada de Informații Militare, detașamente din Republica Moldova, Divizia 10 Munte a SUA și alte detașamente internaționale.

Survolul elicopterelor și avioanelor de luptă în Capitală

Dispozitivul aerian va fi deschis de un elicopter IAR-330 Puma purtând drapelul tricolor.

Apoi vor survola formații de elicoptere IAR-330 Puma, elicoptere de atac IAR-330 PUMA SOCAT și alte elicoptere din aceeași familie.

Ulterior, vor zbura elicopterul SRI SA 365N Dauphin, trei elicoptere EC-135 ale MAI și două elicoptere Sikorski Blackhawk S-70M.

Vor urma trei avioane militare C-27J Spartan, urmate de o aeronavă C-130 Hercules și două avioane IAR-99 Standard.

Deasupra Arcului de Triumf vor survola trei aeronave IAR-99 Șoim, urmate de unul dintre cele două avioane Bombardier Learjet 75 ale MAI.

Vor survola apoi 14 avioane F-16, distribuite astfel:

  • Trei aeronave F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea.
  • Trei avioane F-16 de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, provenind din grupul de 32 achiziționat recent din Norvegia.
  • Patru avioane F-16 din detașamentul „Lituania”, care va asigura serviciul de poliție aeriană în Lituania între aprilie și iulie 2025.
  • Patru avioane F-16 din Centrul de Instruire F-16 de la Fetești.

Defilarea blindatelor, tunurilor și rachetelor sub Arcul de Triumf

Parada va continua cu defilarea echipamentului militar al Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorității Vamale Române, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

  • Forțele pentru Operații Speciale vor prezenta vehicule de luptă JLTV și vehicule de luptă TOYOTA Land Cruiser modificate pentru operațiuni speciale, echipate cu mitraliere de calibru 7,62 mm.
  • Anul acesta va fi prezentat vehiculul DAGOR POLARIS A1.

DAGORUL POLARIS A1 este un vehicul compact, cu tracțiune integrală, capabil să transporte până la nouă militari, plus echipamente și armament.

Acest vehicul a fost proiectat să ofere mobilitate off-road respectând cerințele de greutate și dimensiuni pentru transportul aerian. DAGORUL poate fi inserat prin parașutare sau cu ajutorul elicopterelor.

Pe vehicul pot fi instalate arme, inclusiv mitralițe grele de calibrul 12,7 mm, aruncătoare de grenade MK19 și mitralițe de calibru 7,62 mm.

  • Vor urma dronele Batalionului IMINT din Brigada de Informaţii Militare.

Sistemul UAV Scan Eagle, fără pilot, include aeronave echipate cu senzori avansați, sisteme de lansare și recuperare.

Acesta conține structuri de conducere și analiză care asigură colectarea de informații pentru sprijinul structurilor militare.

  • Vor fi prezente și autovehiculele blindate URO VAMTAC dotate cu sistemul SPIKE Long Range.

SPIKE Long Range este un sistem portabil de rachete antitanc destinat combaterii blindatelor. Acesta poate angaja ținte la distanțe de până la 4 km, atât ziua, cât și noaptea.

  • Vor urma transportoarele blindate PIRANHA 5, care vor fi prezentate în toate variantele lor.

Vor fi prezente diverse variante ale Piranha 5, inclusiv puncte de comandă mobile, transportoare de trupe și vehicule de luptă cu tun de 30 mm.

  • Vor urma detașamentele cu lansatoare HIMARS ale Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice.

Sistemul HIMARS este recunoscut ca unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie, capabil să angajeze ținte la distanțe de până la 300 km, folosind muniție ghidată GPS.

  • Vor fi prezentate Maşini de Luptă ale Infanteriei MLI-84M Jderul.

MLI-84M Jderul este un vehicul blindat pe şenile, destinat infanteriei pentru acțiuni tactice.

Acesta poate neutraliza forțele inamice, lupta împotriva vehiculelor blindate și poate înainta pe câmpul de luptă.

Mașina de luptă este echipată cu un tun de calibrul 25 mm, rachete antitanc dirijate SPIKE și mitralieră de calibru 7,62 mm.

  • Printre tancurile care vor defila se numără TR-85 M1 Bizonul.

Armamentul principal este un tun de 100 mm, cu o distanță maximă de tragere de 6.000 m și o viteză maximă de 60 km/h.

Tancul dispune, de asemenea, de mitralieră de calibru 7,62 mm și antiaeriană de 12,7 mm.

  • Vor urma complexele antiaeriene GEPARD 2×35 mm.

Complexul GEPARD este un sistem performanță de artilerie antiaeriană de mare mobilitate, capabil să însoțească ținte aeriene la joasă înălțime.

Dotat cu echipamente compatibile NATO, complexul GEPARD are o capacitate de tragere de 1100 de lovituri pe minut.

  • Vor urma detașamente cu instalații de lansatoare LAROM.

LAROM reprezintă un sistem de artilerie reactivă, capabil să lovească ținte la distanțe de până la 45 km.

  • Vor defila complete ale Sistemului Radar de Supraveghere Terestră GSR, intrat în dotarea Forțelor Terestre în 2023.

Aceasta asigură monitorizarea mișcărilor persoanelor și vehiculelor pe o distanță de 40 km, operând ziua și noaptea.

  • Parada se va încheia cu blindatele EOD URO VAMTAC și tehnica CBRN.

Tehnică militară din partea aliaților la Parada de Ziua Națională

Parada va continua cu defilarea echipamentului militar al aliaților.

  • Primii care defilează sunt aliații din Franța, cu vehiculul blindat VBCI.

Acesta este un vehicul blindat de 8×8, intrat în dotarea Armatei Franceze în 2008, echipat cu un tun de calibru 25 mm.

  • Vor urma blindatele amfibii Piranha 3C din Spania, și tancurile de luptă Leclerc.

Contingentul francez are 13 tancuri în România, fiecare costând peste 9 milioane de euro.

  • Se va prezenta obuzierul autopropulsat CAESAR.

Acesta este un tun de calibrul 155mm, capabil să lovească la distanțe de aproape 40 de km.

  • Vor defila Vehiculele DINGO 2, venind din Luxemburg și Belgia.

Macedonia de Nord va prezenta vehicule Blindate Humvee, urmate de transportoarele amfibii blindate ROSOMAK din Polonia.

Vor fi și blindate pentru trupe Pandur din Portugalia.

  • Va fi prezentat tehnica de înzestrare a Regimentului 74 PATRIOT.

Sistemul PATRIOT asigură apărarea antiaeriană și antirachetă, integrat cu alte sisteme din Forțele Aeriene.

  • Vor urma autocamioanele DAF cu instalații de lansare rachete sol-aer HAWK.

Brigada 1 Rachete Sol-Aer se va concentra pe apărarea aeriană a Bucureștiului și a altor obiective strategice.

Parada se va încheia cu detașamentele Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, precum și cu tehnica diverse modele ale MAI.

Parada va culmina cu participarea Formației Șoimii României și defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate responsabilă cu ceremonii și onoruri militare.

Surse foto: Forțele Terestre Române – Cristi Dobre, Marian Lungu / MAPN – Laurențiu Turoi / Forțele Aeriene Române – Bogdan Pantilimon / DVIDS.

Recomandari
Show Cookie Preferences