FOTO Spitalul istoric de 130 de ani din București se reconstruieste cu o finanțare de 72 milioane de euro din PNRR. Termenul de finalizare?
Secția externă pentru tratamentul tuberculozei al Institutului „Marius Nasta” a funcționat într-o clădire veche de 130 de ani până în 2020, când a fost închisă din motive de siguranță. Clasificată la risc seismic gradul 1, secția „Zerlendi” este acum în curs de reconstrucție cu fonduri din PNRR, având termen de finalizare estimat la doi ani.
- De la 1990, statul român a construit doar patru spitale de la zero: Institutul Regional de Oncologie din Iași, Spitalul Orășenesc din Mioveni, Spitalul Municipal din Fălticeni și Spitalul de Copii Victor Gomoiu din București – singurul din metropolă.
Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” funcționează în trei locații: clădirea principală din Șoseaua Viilor, secția dedicată copiilor din Strada Lacul Bucura și unitatea de pe Calea Șerban Vodă, cunoscută ca „Zerlendi”, în onoarea boierului care a donat clădirea statului român în secolul XIX.
Secția externă „Zerlendi”, destinată pacienților cu tuberculoză, a fost activă până în vara anului 2020, când a fost închisă din motive de siguranță, funcționând într-o clădire veche de aproximativ 130 de ani, catalogată cu risc seismic gradul I.
Beatrice Mahler, noul manager al Institutului Marius Nasta în 2019, a demarat primele inițiative către Ministerul Sănătății pentru a semnala deteriorarea avansată a clădirii Zerlendi și pentru a solicita consolidarea acesteia. Ministerul a decis, în cele din urmă, că construirea unei clădiri noi ar fi mai avantajoasă decât consolidarea celei existente, având costuri comparabile.
Clădirea Zerlendi, care a fost demolată, nu îndeplinea standardele actuale, fiind incapabilă să asigure circuite corecte pentru funcționarea unui spital; coridoarele și scările erau foarte înguste, saloanele ample nu permiteau izolarea pacienților, favorizând răspândirea infecțiilor, iar lipsa liftului reprezentă o altă problemă.
Finanțare prin PNRR
Institutul Marius Nasta a fost printre cele 27 de spitale din România care au obținut anul trecut suport financiar prin PNRR pentru reabilitarea sau reconstruirea unor clădiri spitalicești.
Noua clădire a spitalului va necesita 72 milioane de euro, unde va funcționa cel mai modern Centru de Diagnostic, Tratament și Cercetare a Tuberculozei din țară, cu costuri acoperite integral din PNRR.
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența tuberculozei (de patru ori mai mult decât media UE) și are o rată a mortalității de 6,5 ori mai ridicată decât cea a Uniunii Europene (5,1 decese la 100.000 de locuitori).
„Avem doar câteva secții renovate”
Proiectul noii clădiri a fost conceput pentru a respecta toate standardele de siguranță, circuitele de pacienți și controlul riscurilor de infecții nosocomiale, conform afirmațiilor Beatricei Mahler, medic pneumolog și manager al Institutului.
„Cu circuite foarte bine definite – zonele de control al accesului pentru pacienți, zona de rufe curate, zona de eliminare a deșeurilor – aceste aspecte respectate asigură nu doar siguranța pacienților, ci și confortul personalului medical, minimizând riscurile de malpraxis”, completează managerul spitalului.
Beatrice Mahler anticipează că, odată cu inaugurarea noii clădiri, procentul pacienților mulțumiți de condițiile din spital va crește semnificativ. „Acum, acest procent este destul de mic, având în vedere că dispunem doar de câteva secții renovate”, recunoaște managerul.
Noua clădire a spitalului, realizată de Primăria Sectorului 4
După asigurarea finanțării din PNRR, Institutul Marius Nasta s-a asociat cu Ministerul Sănătății și Primăria Sectorului 4 pentru realizarea efectivă a construcției.
Echipa hospitalieră elaborează în continuare detaliile referitoare la caietul de sarcini și echipamentele medicale necesare, având în vedere experiența medicilor din institut, explică Beatrice Mahler.
Recepția lucrărilor va fi efectuată prin echipe mixte, adaugă managerul.
Noua clădire va dispune de 115 paturi, inclusiv 19 destinate Terapiei Intensive, trei săli de operație și laboratoare pentru cercetare și analize.
Construcția a început în primăvara acestui an, iar constructorii lucrează în prezent la fundația clădirii, care ar trebui finalizată în aproximativ două ani, conform estimărilor Primăriei Sectorului 4.
Donația boierului Zerlendi pentru ajutorarea nevoiașilor și infirmelor
Terenul și clădirea unde a funcționat timp de zeci de ani secția externă pentru tuberculoză a fost donată Primăriei în 1894 de bancherul și filantropul Christofi Zerlendi, conform site-ului Institutului.
După voința lui Christofi Zerlendi, instituția a funcționat inițial ca adăpost pentru persoanele defavorizate, ulterior transformându-se în azil pentru vârstnici și infirmi.
Ulterior, primăria a renovat clădirile donate, iar între 1916 – 1917 s-a construit și o nouă clădire destinată azilului, în timp ce edificiile anterioare au rămas în continuare în utilizare.
În 1918, Societatea pentru Izolarea Tuberculozei a solicitat Primăriei să cedeze aceste ruine pentru reparare și dotare în sprijinul bolnavilor de tuberculoză și al celor nevoiași. La acea vreme, Zerlendi putea primi 40 de pacienți.
Începând cu 1918, locația a fost renovată de Societatea pentru Izolarea Tuberculozei cu fonduri anual alocate de Primărie, precum și contribuții strânse de societate, iar capacitatea a crescut la 200 de paturi, pe măsură ce au fost adăugate pavilionuri noi.
În 1935, aici a fost efectuată prima intervenție chirurgicală care a pus bazele chirurgiei tuberculozei în România.