Furnicile, superioare oamenilor în testele de labirint: un studiu dezvăluie abilitățile lor de cooperare

Furnicile, superioare oamenilor în testele de labirint: un studiu dezvăluie abilitățile lor de cooperare
Furnici Foto: Decha Anunthanapong / Panthermedia / Profimedia

Un studiu realizat în Israel a relevat că în anumite situații, grupurile de furnici depășesc performanțele umane în activități ce implică munca în echipă, precum navigarea printr-un labirint, informează agenția Xinhua.

Cercetarea efectuată de Weizmann Institute of Science (WIS) a fost publicată recent în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Studiul s-a concentrat pe un aspect comun al oamenilor și al furnicilor: capacitatea de a colabora eficient în transportul unor sarcini mari, care depășesc dimensiunile individuale. Această abilitate a fost fundamentală într-un test destinat să stabilească cine leagă mai bine o sarcină grea de un labirint.

Pentru a analiza comportamentul furnicilor și al oamenilor, cercetătorii au adaptat varianta 'dilemei mutării pianului' din domeniul roboticii, utilizând un obiect voluminos în formă de 'T' în loc de pian. Sarcina a presupus mutarea acestui obiect printr-un spațiu format din trei camere și treceri înguste. Au fost concepute două seturi de labirinturi dimensionate pentru furnici, oameni și grupuri de diferite dimensiuni.

Furnicile, parte a speciei Paratrechina longicornis, au fost induse în eroare să creadă că sarcina era hrană. În același timp, pentru a obține comparabilitate, grupurile de oameni au fost instruite să nu comunice verbal sau prin gesturi.

Așa cum era de așteptat, la proba individuală, oamenii au învins furnicile, datorită capacităților lor cognitive superioare. Însă, în cadrul testului de echipă, furnicile au demonstrat o colaborare strategică, rezultând că memoria colectivă le-a permis să evite erorile.

Oamenii, pe de altă parte, nu au reușit să își îmbunătățească performanțele în grup și, atunci când comunicarea dintre membrii grupului a fost restricționată, similar colaborării furnicilor, rezultatele lor s-au deteriorat și mai mult. Aceștia au avut tendința de a alege soluții imediate, care nu erau avantajoase pe termen lung.

Cercetătorii au subliniat că rezultatele au confirmat conceptul de comunitate existent într-o colonie de furnici, unde toți membrii lucrează cu interese comune, iar cooperarea este esențială, în detrimentul concurenței.

Recomandari
Show Cookie Preferences