Guvernul a stabilit, în urma incidentului de la Târgu Jiu, că minorii pot beneficia de tratamente și de la medici nepecializați în pediatrie. O Ordonanță existentă permite tratamentele pentru adolescenții de 16 ani în spitalele pentru adulți.

Guvernul a stabilit, în urma incidentului de la Târgu Jiu, că minorii pot beneficia de tratamente și de la medici nepecializați în pediatrie. O Ordonanță existentă permite tratamentele pentru adolescenții de 16 ani în spitalele pentru adulți.
La spital / Foto: Inquam Photos / George Calin

În cadrul unei sesiuni de joi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență inspirată de cazul de la Târgu Jiu, care stipulează că, în condiții de urgență ce amenință viața, dacă serviciile medicale nu pot fi oferite de către specialiști în pediatrie și transferul pacientului cu vârsta de până la 18 ani nu este realizabil în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medici din specialități apropiate de cele pediatrice în funcție de afecțiunile lor.

Noua Ordonanță apare în contextul unei reglementări anterioare, adoptate în septembrie, care permitea pacienților cu vârsta între 15 și 21 de ani să fie tratați în spitale de pediatrie, precum și în unități medicale pentru adulți.

  • „Serviciile medicale furnizate în spital pot include îngrijiri preventive, curative, de recuperare și/sau paliative. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani au dreptul să primească servicii medicale în orice instituție sanitară, asigurându-se astfel continuitatea îngrijirii.”

O altă modificare adusă Legii nr. 95/2006, adoptată recent, prevede că pacienții cu boli rare cu vârsta între 18 și 21 de ani „pot beneficia de îngrijiri medicale în specialitățile pediatrice, pentru a se asigura continuitatea tratamentului.”

Adolescent de 16 ani decedat după refuzul de a fi operat

Un adolescent în vârstă de 16 ani a decedat luni seara, la câteva ore după ce a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde a așteptat ambulanța. Tânărul, diagnosticat cu peritonită, necesita o intervenție chirurgicală, însă medicul chirurg de gardă a refuzat să îl opereze, invocând lipsa specializării pediatrice.

Băiatul a fost adus la spital de o asistentă maternală care îl îngrijea din copilărie, având o stare medicală precară și abdomenul întărit.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au efectuat mai multe investigații, inclusiv o tomografie, concluzionând că adolescentul avea peritonită și necesita urgență chirurgicală.

Chirurgul pediatric era în concediu medical, iar medicul de gardă a decis să nu efectueze operația, alegând, în schimb, să transfere pacientul la spitalul din Craiova.

Ambulanța disponibilă nu avea medic în echipaj, iar pentru transfer a fost solicitat un vehicul complet echipat să vină din Craiova.

După aproape 6 ore de așteptare la spital, adolescentul a decedat în Unitatea de Primiri Urgenţe, în așteptarea transferului.

Anchete în urma incidentului de la Târgu Jiu

Acest incident a generat deschiderea unor anchete. După decesul tânărului, Colegiul Medicilor a demarat o investigație, iar poliția a inițiat un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a efectuat o anchetă și a decis să sancționeze chirurgul cu o amendă de 3.000 de lei pentru refuzul de a intervene în cazul adolescentului. Medicul a declarat că va contesta această decizie. De asemenea, medicul care l-a avut în grijă la Unitatea de Primiri Urgență a primit o sancțiune similară.

Recomandari
Show Cookie Preferences