Impactul alimentației asupra expresiei genelor: Studiu recent evidențiază beneficiile fibrelor în dietă
Fibrele joacă un rol esențial în menținerea unei diete sănătoase, cu toate acestea, mai puțin de 10% din populație reușește să consume cantitatea recomandată. Un studiu realizat de Stanford Medicine ne-ar putea încuraja să includem mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, nucile, avocado și legumele.
O cercetare recentă publicată în revista Nature Metabolism a evidențiat efectele epigenetice ale două produse secundare frecvente generate prin digestia fibrelor, descoperind astfel că modificările în exprimarea genelor pot avea efecte anticancerigene.
Atunci când ingerăm fibre, microbiomul intestinal produce acizi grași cu lanț scurt, care nu sunt doar surse de energie, ci se bănuiește că influențează indirect funcțiile genelor.
Studiul a investigat modul în care doi dintre cei mai comuni acizi grași cu lanț scurt, propionatul și butiratul, influențează exprimarea genelor în celule umane sănătoase, dar și în celule afectate de cancer de colon, utilizând și intestinul șoarecilor pentru observații.
Cercetătorii au identificat modificări epigenetice la gene specifice implicate în procesele de proliferare, diferențiere celulară și apoptoză, esențiale pentru controlul proliferării celulare asociate cancerului.
„Descoperire semnificativă”
„Am descoperit o legătură directă între consumul de fibre și modularea funcției genelor cu efecte anti-cancer, iar acest mecanism pare a fi responsabil la nivel global, deoarece acizii grași cu lanț scurt formați în urma digestiei fibrelor pot pătrunde în întregul organism”, a explicat dr. Michael Snyder, profesor de genetică la Stanford.
„Dieta contemporană este adesea deficitară în fibre, ceea ce reduce capacitatea microbiomului de a produce suficiente acizi grași cu lanț scurt, având un impact negativ asupra sănătății noastre”, a subliniat expertul.
Având în vedere tendințele alarmante ale cancerului de colon în rândul tinerilor adulți, aceste rezultate ar putea stimula investigațiile asupra legăturilor dintre alimentație și tratamentul oncologic.
„Prin identificarea țintelor genetice asociate acestor molecule esențiale, putem înțelege cum fibrele contribuie la efectele benefice asupra sănătății și ce anomalii pot apărea în prezența cancerului”, a concluzionat specialistul.