Implementarea RO e-Factura și RO e-Transport: Importanța corectitudinii raportărilor

ANAF va concentra atenția asupra softurilor utilizate de companii pentru a verifica acuratețea raportărilor, odată cu implementarea RO e-Factura la toți contribuabilii anul viitor. Autoritățile vor evalua neconcordanțele, ceea ce va determina stabilirea unui profil de risc fiscal. În funcție de diferențele constatate, contribuabilii vor fi notificați pentru explicații sau vor fi supuși inspecțiilor fiscale.
Experții Dan Dascălu, Ana-Maria Iordache și Ramona Curta au discutat în cadrul unui nou episod PwC Tax Talks despre impactul RO e-Factura și RO e-Transport asupra inspecțiilor fiscale și așteptările contribuabililor, precum și avantajele și provocările acestora.
În cadrul discuției, s-a subliniat că mulți operatori economici depun eforturi semnificative pentru a se conforma obligațiilor de transmitere a facturilor până la 31 mai și a primirii acestora după 1 iulie 2024. Provocările persistă în extragerea datelor, completarea câmpurilor opționale ce ar putea deveni obligatorii și asigurarea transmiterii tuturor facturilor, în special pentru cei care vizează automatizarea totală a procesului.
Oricare soluție implementată trebuie să asigure raportarea corectă și posibilitatea reconcilierii datelor pentru a verifica absența neconcordanțelor între sistemele interne și informațiile din sistemul RO e-Factura.
Reducerea decalajului de TVA și deplasarea inspecțiilor fiscale din sediul contribuabilului la autoritățile fiscale sunt două obiective esențiale.
Discuțiile cu autoritățile au relevat că se lucrează la o aplicație prin care inspecțiile fiscale vor avea acces la informații și documente, iar în viitor se vor clarifica regulile de desfășurare a acestor inspecții.
Digitalizarea este un proces ireversibil, continuând cu dezvoltarea sistemului național RO e-TVA, care va facilita precompletarea informațiilor referitoare la operațiunile impozabile în deconturile de TVA, disponibile persoanelor impozabile prin Spațiul privat virtual.
Direcția Generală Antifraudă a derulat deja activități de control pentru RO e-Transport, începând cu controale pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat din anul precedent. Acestea au inclus atât controale la mașini oprite în trafic, cât și controale extinse pentru toate transporturile din ultimele 6 luni.
De la 1 iulie 2024, sancțiunile pentru nerespectarea regulilor aplicabile transportului internațional de bunuri vor deveni o realitate, făcând situația din domeniu și mai serioasă.
Se preconizează că amenzile și sancțiunile, inclusiv confiscările pentru încălcarea acestor instrumente digitale, vor fi semnificative, ajungând la sume de 100.000 lei, iar în practică au fost dejá raportate confiscări de milioane de lei.
Prevenția este esențială, fiind necesară o abordare precaută față de legislație, o documentare clară a codurilor UIT emise și clauze contractuale care să asigure protecția în relațiile comerciale.
Acest articol este sponsorizat de PwC România.