Luxemburg se confruntă cu o criză unică: „Munca noastră este solicitantă și lucrăm și în weekenduri”

Luxemburg se confruntă cu o criză unică: „Munca noastră este solicitantă și lucrăm și în weekenduri”
Foto: Barmalini | Dreamstime.com

Viticultura din Luxemburg întâmpină provocări majore. Conform unui studiu al Institutului de Viticultură (IVV), 61% dintre companiile viticole conduse de persoane trecute de 50 de ani nu au încă un plan de moștenire. Incertitudinile legate de viitor și lipsa dorinței urmașilor de a continua afacerile sunt principalele cauze, conchide Luxemburg Wort.

Doar în anul 2024, aproximativ 20 de hectare de podgorii luxemburgheze au fost lăsate neîngrijite. Într-o analiză pe termen lung, până la 100 de hectare sunt expuse riscului de a fi abandonate în Marele Ducat, un scenariu „alarmant”, a subliniat ministrul agriculturii, Martine Hansen (CSV), pentru Luxemburger Wort.

„Chiar dacă nu vom pierde toate cele 100 de hectare, câteva hectare de podgorii de-a lungul râului Moselle sunt amenințate cu dispariția”, a afirmat Jeff Konsbrück, lider al Fonds de solidarité viti-vinicole și vicepreședinte al asociației viticultorilor privați. Dintre aproximativ 50 de viticultori privați, zece nu au o strategie clară de succesiune.

Un caz reprezentativ este cel al viticultorului ecologic Jean-Paul Krier din Bech-Kleinmacher, a cărui familie lucrează la podgorii din Moselle încă din anul 1590. El a exprimat în vara precedentă, pentru Virgule, că va fi ultimul din familia sa care va produce vin, deoarece copiii săi arată lipsă de interes față de această tradiție.

Konsbrück a admis că există astfel de exemple, însă a avertizat împotriva generalizării. „Este important să se țină cont de fiecare activitate în parte”, a menționat el. „Tinerii de astăzi au acces la mai multe oportunități educaționale, ceea ce este benefic. Ei se orientează către cariere care le captează mai mult interesul decât munca în podgorii. Munca noastră este fizic extenuantă și implică activitate în weekend.”

Soluții pentru susținerea viticultorilor în perioada de tranziție

În cadrul unui dialog recent dintre viticultori și ministrul Agriculturii, Hansen, au fost prezentate soluții pentru a evita degradarea podgoriilor.

Sursele de finanțare pentru transformarea și reorganizarea podgoriilor vor fi majorate pentru a contribui la redresarea industriei, conform unui anunț al ministerului. De asemenea, viticultorii care aleg să diversifice sortimentele de struguri vor beneficia de suport financiar.

Hansen a declarat că intenționează să revizuiască reglementările corespunzătoare ale Marelui Ducat până la sfârșitul anului: sprijinul momentan se situează între 3.500 și 30.000 de euro.

Totodată, va fi introdus „un sprijin financiar sanitar” pentru cei care încetează producția de vin, dar continuă întreținerea terenurilor, inițiativă menită să asigure sănătatea podgoriilor și prevenirea apariției bolilor.

Viticultorii vor avea posibilitatea de a înregistra astfel de podgorii pe o platformă online special creată pentru regiunea Moselle, aflată în stadiu de dezvoltare.

Consumul de vin în scădere

Hansen a declarat că deși consumul total de vin a scăzut în Luxemburg, proporția vinului autohton a rămas constantă, ceea ce este un aspect pozitiv.

Konsbrück a notat că, în medie, cetățenii Luxemburgului consumă aproximativ nouă litri de vin local și 40 de litri de vin internațional anual. „Această discrepanță reflectă natura cosmopolită a locuitorilor – mulți preferă adesea vinurile din țările lor de origine”, a menționat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences