Marcel Ciolacu, despre suspendarea lui Iohannis: Nu cred că va avea succes

Marcel Ciolacu, despre suspendarea lui Iohannis: Nu cred că va avea succes
Anamaria Gavrilă, alături de alți parlamentari POT. Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat îndoieli cu privire la succesul inițiativei POT de suspendare a lui Klaus Iohannis, caracterizând-o drept „un demers politic populist”.

Până joi, au fost strânse 161 de semnături de la parlamentarii din POT, AUR, SOS, precum și de la Emanuel Ungureanu de la USR.

„Inițiativa POT a reușit să adune cele minimum 155 de semnături necesare pentru a începe procesul de suspendare a lui Iohannis. În total, sunt 161 de semnături”, a scris Anamaria Gavrilă, lidera POT, partid care a intrat în Parlament după alegerile din decembrie 2024 și care îl susține pe Călin Georgescu.

Semnăturile au fost colectate de către toți parlamentarii din POT și AUR, plus 39 de parlamentari de la SOS.

Anamaria Gavrilă a anunțat că semnăturile au fost depuse la Secretariatul General al Senatului.

„POT a inițiat acest demers deoarece România trebuie să își mențină parcursul democratic. Klaus Iohannis este ilegitim în funcție și a numit un Guvern ilegimit care impune taxe și măsuri abuzive”, a declarat Anamaria Gavrilă.

Cu o zi înainte, POT anunțase că a strâns 125 din cele 155 de semnături necesare pentru a demara procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis.

Printre semnatarii demersului POT se numără și un parlamentar de la USR, Emanuel Ungureanu.

Din cei 446 de deputați și senatori aleși pe 1 decembrie, 162 vin din partidele de dreapta radicală: AUR, SOS și POT, iar același număr de mandate este deținut colegial de PNL, USR și UDMR.

Pentru a obține majoritatea necesară suspendării președintelui în Parlamentul României, este nevoie de 234 de voturi.

Procedura de suspendare a președintelui

Conform articolului 95 din Constituția României, suspendarea președintelui poate fi realizată.

  • În cazul încălcării grave a prevederilor Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, cu votul majorității acestora, după consultarea Curții Constituționale.
  • Președintele poate oferi explicații Parlamentului cu privire la faptele imputate.
  • Propunerea de suspendare poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și senatori și trebuie prezentată imediat Președintelui.
  • Dacă propunerea este aprobată, un referendum pentru demiterea Președintelui se va organiza în termen de maximum 30 de zile.
Recomandari
Show Cookie Preferences