#MediciBuni Dr. Dalia Dop, MedLife: „Numărul cazurilor de pubertate precoce a crescut alarmant, în special în cazul fetelor“. Explicațiile specialiștilor și investigațiile recomandate pentru sănătatea adolescenților

#MediciBuni Dr. Dalia Dop, MedLife: „Numărul cazurilor de pubertate precoce a crescut alarmant, în special în cazul fetelor“. Explicațiile specialiștilor și investigațiile recomandate pentru sănătatea adolescenților
Dr. Dop Dalia, Foto: MedLife

Unul dintre marile provocări de sănătate publică la nivel global este dezechilibrul emoțional fragil al adolescenților și criza sănătății lor mintale. Schimbările hormonale, cele legate de aspectul fizic și cele emoționale sunt interconectate, astfel că nu putem discuta despre sănătatea adolescenților fără a le lua în considerare pe toate trei.

În cadrul unei discuții cu un medic pediatru despre prevenția în sănătatea adolescenților, se ajunge inevitabil să se abordeze subiecte precum controalele medicale periodice, obiceiurile sănătoase, dar și probleme mai grave cum ar fi bullying-ul, lipsa stimei de sine, dependențele, debutul prematur al activităților sexuale și comportamentele deviante. „Adolescenții au nevoie să simtă că sunt susținuți și iubiți de părinți, pentru a putea apela la ajutor în momente de dificultate“, subliniază dr. Dalia Dop, medic primar pediatrie și ecografie pediatrică la Clinica de Pediatrie MedLife Craiova.

„Adolescenții ar trebui să efectueze analize medicale generale frecvent, chiar și în absența simptomelor îngrijorătoare“, afirmă medicul Dalia Dop, subliniind că sănătatea adolescenților constituie un indicator crucial pentru viitorul lor. Este de asemenea esențial ca părinții să observe și să monitorizeze eventualele semne de tulburări hormonale în cazul copiilor, dat fiind că „tulburările hormonale sunt din ce în ce mai frecvente în rândul copiilor și adolescenților“, adaugă dr. Dop.

Pubertatea precoce – o problemă majoră în rândul adolescenților

Comparativ cu anii '70 și '80, pubertatea a început să se instaleze mai devreme. Fetelor li se dezvoltă sânii la vârste foarte fragede, în jur de 6-7 ani, conform studiilor citate de publicația americană The New York Times. Cauzele posibile menționate de experți includ un stil de viață sedentar, prevalența obezității, expunerea la substanțe chimice care afectează hormonii și stresul, însă identificarea cauza exactă rămâne o provocare.

Pubertatea precoce – procesul de tranziție de la copilărie la adolescență care are loc mult mai devreme decât normal – este o tulburare hormonală semnificativă în rândul tinerilor, conform afirmației dr. Dalia Dop. „Numărul cazurilor de pubertate precoce a crescut în ultimii ani, în special în rândul fetelor“, detaliază medicul. Este considerată normală instalarea pubertății între 9 și 13 ani pentru fete, în timp ce la băieți acest proces începe mai târziu, între 10 și 14 ani.

Manifestările tipice ale pubertății, cum ar fi dezvoltarea fizică, apariția pilozității și modificările vocii, pot fi însoțite de simptome asociate pubertății precoce, incluzând vărsături, sensibilitate la lumină, dureri de cap, exces în greutate sau constipație, și diverse probleme ale pielii. Potrivit dr. Dalia Dop, cauzele pubertății precoce pot varia de la afecțiuni cerebrale (tumori, traume, hidrocefalie) la disfuncții ale glandelor (hipotiroidism, hiperplazie adrenală congenitală), până la afecțiuni genetice (neurofibromatoză) sau expunerea la perturbatori endocrini prezenți în suplimente nutritive și cosmetice.

Semnele fizice ale pubertății precoce nu sunt singurul semnal de alarmă; componentele emoționale sunt la fel de relevante. „Manifestările emoționale, precum instabilitatea, comportamentele problematice, iritabilitatea, depresia și anxietatea, sunt alte indicatori de pubertate precoce“, semnalează dr. Dalia Dop.

Investigațiile necesare în caz de pubertate precoce

Identificarea simptomelor pubertății precoce necesită consultul medicului pediatru. Discuția inițială cu acesta trebuie să includă istoricul medical familial, dezvoltarea copilului și examinarea fizică, inclusiv măsurarea înălțimii, greutății și evaluarea stadiului de dezvoltare a organelor genitale și altor caracteristici fizice.

„Dacă există suspiciuni de pubertate precoce, se recomandă o consultație la un medic endocrinolog care va prescrie analize hormonale specifice, cum ar fi estrogenul, hormonul luteinizant (LH), hormonul de stimulare foliculară (FSH) și hormonii tiroidieni. De asemenea, evaluarea vârstei osoase se poate realiza printr-o radiografie a mâinii, deoarece aceasta este adesea mai avansată decât vârsta cronologică în astfel de cazuri. O ecografie a abdomenului poate fi, de asemenea, necesară pentru a evalua structura glandulară și organele genitale. Investigațiile avansate pot include CT sau RMN cerebral pentru a verifica orice anomalii“, precizează dr. Dalia Dop.

Consultațiile pediatrice și endocrinologice sunt incluse în pachetele de prevenție pentru adolescenți dezvoltate de MedLife. Pachetele „Drumul către adolescență al fetei“ și „Drumul către adolescență al băiatului“ includ și evaluări ecografice abdominale. MedLife creează diverse pachete medicale personalizate pentru a sprijini prevenția în rândul adolescenților, având ca scop identificarea timpurie a posibilelor probleme de sănătate.

Diabetul zaharat, corelat cu obezitatea și lipsa activității fizice

Diabetul zaharat se numără printre celelalte tulburări hormonale comune în rândul adolescenților. Între 2016 și 2020, incidența diabetului zaharat în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani a crescut, conform Raportului Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România.

Diabetul zaharat se poate manifesta prin lipsa secreției de insulină (diabet de tip 1) sau prin rezistența la insulină (diabet de tip 2), ceea ce duce la hiperglicemie. Factorii de risc pentru diabetul zaharat de tip 2 includ predispoziția genetică, lipsa exercițiului fizic și obezitatea, subliniază medicul. Simptomele precoce ale diabetului includ scădere în greutate, sete excesivă, urinare frecventă și oboseală. Confirmarea diagnosticului se face prin măsurarea glicemiei.

Doi dintre cei trei factori de risc menționați anterior - obezitatea și sedentarismul - pot fi controlati, astfel că părinții pot adopta măsuri pentru a preveni instalarea diabetului în rândul copiilor și adolescenților. Este esențial ca părinții să țină evidența timpului petrecut de copii în fața ecranelor și progresia greutății corporale.

Statisticile arată o creștere îngrijorătoare a numărului de adolescenți obezi, atât în mediul urban, cât și în cel rural, conform Raportului de Sănătate a Copiilor și Tinerilor. Analizele medicale realizate în școli au indicat că în mediul urban, pe primul loc în problemele de sănătate se află viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), seguida de obezitate de cauză non-endocrină. În schimb, în mediul rural, obezitatea este cea mai frecventă problemă, urmată de viciile de refracție.

„Evaluarea unui copil obez începe cu măsurarea înălțimii și greutății pentru a calcula indicele de masă corporală și clasarea acestuia în funcție de percentilele corespunzătoare vârstei și sexului. Urmează o anamneză medicală detaliată pentru a identifica posibilele cauze ale greutății excesive și stadiul pubertar. În funcție de rezultate, specialistul poate recomanda analize de sânge sau ecografii pentru a evalua starea de sănătate generală. Reevaluarea se face periodic la 3-6 luni, în funcție de evoluția stării nutriționale și a afecțiunilor asociate“, explică dr. Dop.

Raportul național a evidențiat că tinerii devin tot mai sedentari pe măsură ce cresc. Numărul copiilor care se angajează în activități fizice recreative a progresiv a scăzut semnificativ în rândul celor de 15-24 de ani.

„Lipsa exercițiului fizic expune adolescenții la obezitate și, pe termen lung, la afecțiuni precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, problemele osteo-articulare, insomniile, anxietatea și depresia. Activitatea fizică este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a adolescenților, îmbunătățirea stimei de sine, voința de socializare și rezultatele școlare“, precizează medicul.

Problemele tiroidiene pot afecta concentrarea și rezultatele școlare

Tulburările hormonale la adolescenți acoperă o varietate de simptome, în funcție de afecțiunea specifică și hormonii implicați. De exemplu, hipertiroidismul, o afecțiune frecventă, se poate manifesta prin tahicardie, palpitații, hipertensiune, scădere în greutate, iritabilitate, probleme digestive și dificultăți în concentrare și performanțe școlare.

Cauzele hipertiroidismului pot fi variate: de la boala Graves, o afecțiune autoimună cu caracter moștenit, la influențe externe precum excesul de iod, inflamație sau tumori tiroidei, adesea provocate de tulburări hormonale externe.

O evaluare medicală corespunzătoare este esențială având în vedere diversitatea simptomelor hormonale. „Impactul pe termen lung al acestor simptome poate diferi, dar poate avea repercusiuni semnificative asupra dezvoltării fizice și emoționale a adolescenților. Este vital să se stabilească un diagnostic rapid și să se implementeze tratamentul adecvat. De asemenea, analizele de sănătate generale rămân esențiale“, adaugă medicul.

Comunicarea este esențială în relația părinte-adolescent

Pe lângă sănătatea fizică, adolescenții necesită sprijin emoțional și dragoste din partea părinților, subliniază medicul Dalia Dop. „Părinții ar trebui să-și acorde timp pentru a înțelege problemele cu care se confruntă adolescenții, să fie atenți la semnele de suferință (izolare, schimbări în obiceiurile de somn și alimentare, scăderea interesului pentru activități) și să fie pregătiți să intervină. O comunicare eficientă este cheia care deschide calea unei relații solide, permițând adolescenților să primească îndrumări în luarea deciziilor, gestionarea stresului și presiunilor sociale. Adolescenții au oftentimes așteptări de susținere și iubire din partea părinților, care le pot oferi un sentiment de siguranță în vremuri tumultoase“, încheie dr. Dalia Dop.

***

Explorează mai multe articole informative despre subiecte de sănătate în secțiunea dedicată sănătății a platformei.

Acest articol este promovat de MedLife, cea mai importantă rețea de servicii medicale private din România, având ca scop furnizarea de informații valoroase pentru un stil de viață sănătos.

Sănătatea este cheia fericirii românilor. La MedLife, ne bucurăm de fiecare persoană sănătoasă și ne străduim să furnizăm soluții medicale de excelență.

Indiferent de specializare, la MedLife poți găsi zilnic medici profesioniști, care îmbină expertiza cu cele mai noi tehnologii pentru a asigura îngrijire personalizată pacienților.

Pentru mai multe informații despre servicii, accesați https://www.medlife.ro/.

Articol publicat cu sprijinul MedLife.

Recomandari
Show Cookie Preferences