Mihaela Cambei a obținut medalia de argint la haltere: „Am simțit o ușoară frică, dar am luptat cu disperare”

Mihaela Cambei a obținut medalia de argint la haltere: „Am simțit o ușoară frică, dar am luptat cu disperare”
Mihaela Cambei, Foto: : Miguel MEDINA / AFP / Profimedia

Mihaela Cambei a finalizat competiția cu un total de 205 kilograme, în timp ce pe primul loc s-a clasat Zhihui Hou, care a obținut al doilea titlu olimpic consecutiv. Sportiva din China a reușit să ridice la ultima încercare 117 kg, stabilind un nou record olimpic! Cu un total de 206 kg, Zhihui Hou a câștigat astfel medalia de aur.

Sportiva română a reușit 89 kg la prima încercare, 91 kg la a doua și 93 kg la a treia, la stilul smuls – cel mai bun rezultat din competiție, cu 4 kg mai mult decât campioana olimpică și mondială, Zhihui Hou.

La proba de aruncat, Mihaela a reușit 106 kg din prima încercare, 110 kg la a doua și 112 kg la a treia, însă, deși a fost lider pe parcursul întregii competiții, a fost depășită de principala sa rivală, care a ridicat cu succes 117 kg, în cadrul ultimei încercări, obținând aurul cu un total de 206 kg.

“Acesta este cel mai important concurs din viața mea, pentru care m-am pregătit timp de doi ani. La final, am simțit că pot ajunge pe podium, chiar dacă am avut dureri severe la mână, gât, degete și cot. A fost o decizie între a merge la spital sau a continua competiția. Nu am făcut calcule; am vrut să îmi duc încercările la bun sfârșit. Dacă chinezoaica rata, poate că ne auzeam imnul în seara aceasta, dar sunt extrem de mândră de realizările mele, deoarece este prima medalie olimpică din istoria halterelor feminine din România. Această medalie înseamnă totul pentru mine, este rodul unei cariere de 11 ani. M-am luptat din greu pentru asta și cred că este visul oricărui sportiv”, a declarat Mihaela Cambei.

Ea a adăugat că nu a mai abordat niciodată aruncări atât de mari în competiție. „Am simțit o ușoară frică, dar am încercat să lupt cu disperare. Atmosfera a fost fantastică și cred că m-a ajutat foarte mult; această agitație mă motivează să fiu mai puternică. Suportul românilor care m-au încurajat această seară a fost esențial.”

„Dedic această medalie antrenorului meu, Valeriu Calancea, care mi-a fost alături în tot acest timp, părinților mei, lui Dumnezeu, care m-a protejat și m-a menținut sănătoasă în timpul acestei competiții, și întregului staff. La final, am sărutat greutățile, deoarece au fost prietenoase cu mine; acest moment este exact așa cum mi l-am imaginat și medalia are aceeași culoare”, a adăugat vicecampioana olimpică.

După medalia de bronz de la Jocurile Olimpice pentru tineret din Buenos Aires (2018), cele șase titluri europene și două medalii obținute la Campionatele Mondiale, Mihaela devine vicecampioană olimpică.

România a acumulat până în prezent 8 medalii olimpice, dintre care trei de aur, patru de argint și una de bronz.

Aur: David Popovici (200 m liber); Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle); echipa de canotaj 8+1 formată din Simona Radiș, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Adriana Adam, Maria Lehaci, Ancuța Bodnar, Roxana Anghel, Magda Rusu și Victoria Petreanu.

Argint: Simona Radiș, Ancuța Bodnar (dublu vâsle); Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel (dublu rame); Ionela Cozmiuc, Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie ușoară); Mihaela Cambei (haltere).

Bronz: David Popovici (100 m liber).

Recomandari
Show Cookie Preferences