„Mingea este în terenul Americii”. Apelul Iranului înaintea discuțiilor cu SUA

Autoritățile iraniene au afirmat marți că un nou acord nuclear poate fi stabilit cu Statele Unite, cu condiția ca Washingtonul să manifeste suficientă bunăvoință în negocieri, subliniind totodată că nu vor accepta niciodată coerciția, conform AFP.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că „opțiunea militară” va deveni „inevitabilă” în cazul în care discuțiile între SUA și Iran se vor extinde.
Abbas Araghchi, ministrul iranian pentru afaceri externe, a subliniat că obiectivul principal al Teheranului este ridicarea sancțiunilor americane extinse, reinstaurate de administrația Trump în 2018, în urma retragerii SUA din acordul nuclear.
Într-o declarație recentă, Donald Trump a anunțat începutul discuțiilor cu Iranul, anunț făcut în timpul vizitei premierului israelian la Casa Albă.
Liderul american a specificat că negocierile vor fi purtate în mod „direct”, însă Araghchi a afirmat că întâlnirile de sâmbătă cu emisarul SUA pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, vor fi „indirecte”.
„Nu vom accepta nicio altă formă de negociere”, a declarat oficialul iranian pentru presa de stat, adăugând că cel mai important aspect rămâne eficiența discuțiilor.
„Dacă cealaltă parte dovedește că are suficientă dispoziție, se poate ajunge la o înțelegere (…). Mingea este în terenul Americii”, a afirmat Araghchi.
Trump și Netanyahu amenință din nou Iranul
În cadrul unei declarații din Biroul Oval, președintele american a exprimat speranța că se va ajunge la un acord cu Iranul, dar a avertizat că, în lipsa unui rezultat favorabil, Iranul va fi în „mare pericol”.
După întâlnirea cu Trump, Netanyahu a transmis printr-un mesaj video că „suntem de acord că Iranul nu trebuie să obțină arme nucleare”.
„Aceasta se poate realiza doar printr-un acord, însă numai dacă… se distrug instalațiile (Iranului) și se demontează echipamentele sub supravegherea americană”, a subliniat Netanyahu, menționând că dacă discuțiile durează prea mult, „opțiunea militară devine inevitabilă”.
Benjamin Netanyahu a fost un critic vehement al acordului nuclear semnat în 2015 între Iran și marile puteri globale, inclusiv SUA, acord din care Trump a decis să iasă în 2018.
Într-un articol de opinie publicat în Washington Post, Araghchi a declarat: „Pentru a avansa acum, trebuie să acceptăm că nu există „opțiune militară”, cu atât mai puțin „o soluție militară”.
„Statele Unite pot demonstra seriozitatea în privința diplomației prin respectarea oricăror înțelegeri încheiate. Dacă ne respectați, și noi vom răspunde în mod similar”, a conchis șeful diplomației iraniene.