Moscova și reticența față de Vatican ca opțiune pentru negocierile de pace / Un oficial rus aduce o umbră de ironie

Conform unor surse oficiale din Rusia, Moscova nu consideră Vaticanul o opțiune viabilă pentru negocierile de pace cu Ucraina, întrucât Sfântul Scaun este asociat cu lumea catolică și se află în Italia, o națiune membră a Uniunii Europene. Aceste informații au fost furnizate de trei surse rusești de rang înalt.
Aceste surse au menționat totodată că oficialii ruși întâmpină dificultăți în a călători spre Vatican din cauza restricțiilor impuse de occidenți.
Vaticanul a rămas tăcut în privința propunerii făcute de președintele american Donald Trump, care a sugerat că Papa Leon al XIV-lea ar putea media negocieri pentru a pune capăt conflictului actual, cel mai amplu din Europa după al Doilea Război Mondial, discutând cu Vladimir Putin.
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat recent că Papa Leon al XIV-lea, primul pontif născut în SUA, a exprimat dorința de a găzdui discuții în timpul unei conversații telefonice cu ea.
Accesibilitatea redusă a Vaticanului pentru oficialii ruși
„Vaticanul nu este perceput de Rusia ca o entitate capabilă să soluționeze un conflict atât de complicat”, a declarat o sursă rusă de rang înalt familiarizată cu gândirea Kremlinului.
Printre motivele avansate de cele trei surse se numără faptul că atât Rusia, cât și Ucraina sunt predominant ortodoxe, în timp ce Vaticanul se află înconjurat de Italia, un stat NATO care a susținut Ucraina și a impus repetate sancțiuni împotriva Rusiei.
Atât Kremlinul, cât și Vaticanul nu au oferit comentarii în urma solicitărilor agenției internaționale de presă. Când a fost chestionat recent despre posibilitatea unei colaborări cu Vaticanul, Kremlinul a afirmat că nu s-a luat o decizie în acest sens.
Sursele rusești au subliniat că majoritatea oficialilor de rang înalt ruși se confruntă cu dificultăți în a ajunge la Vatican, chiar și din Moscova, având în vedere că zborurile directe au fost suspendate după declanșarea conflictului pe 24 februarie 2022, iar sancțiunile Uniunii Europene complică situația.
Ironia unui oficial rus: Haga ca alternativă mai bună
Un oficial rus a făcut o remarcă ironică, sugerând că Haga – sediul Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război – ar fi o opțiune mai potrivită decât Vaticanul.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a comentat vineri că ideea de a considera Vaticanul ca locație pentru negocierile de pace este „puțin mai puțin elegantă”, având în vedere că Rusia și Ucraina sunt țări ortodoxe.
Sursele ruse au indicat că Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar și Oman sunt considerate locații potențial favorabile pentru negocierile de pace. Putin a apreciat constant eforturile statelor arabe din Golf și Turcia de a media pentru încheierea conflictului.
foto: © Elvira Kolomiytseva | Dreamstime.com