„Ne așteptam la rezultate opuse”. Studiul relevă o concentrație de microplastice mai mare în băuturile din sticlă comparativ cu cele din plastic.

Conform unei cercetări recente publicate de agenția guvernamentală pentru siguranță sanitară și alimentară din Franța (Anses), băuturile precum bere, sucuri, ice tea, vin sau apă ambalate în sticlă conțin o cantitate semnificativ mai mare de microplastice decât cele din recipientele din plastic.
Contaminarea detectată este probabil cauzată de vopseaua care acoperă capacele metalice, așa cum sugerează studiul cofinanțat de Anses și publicat în revista „Journal of Food Composition and Analysis”.
Obiectivul principal al acestei cercetări a fost să analizeze cantitatea de microplastice găsite în diverse băuturi disponibile în Franța și să examineze influența tipului de recipient asupra acestui conținut, conform declarațiilor lui Guillaume Duflos, director de cercetare la Anses.
„Acesta este primul studiu de această natură realizat în Franța”, a subliniat Duflos.
„Ne așteptam la rezultate opuse”
Cercetarea a indicat că sticlele de sticlă care conțin cola, limonadă, ceai cu gheață și bere au, în medie, aproximativ o sută de microparticule de plastic pe litru, niveluri de contaminare de cinci până la cincizeci de ori mai mari decât cele întâlnite în sticlele sau dozele din plastic.
„Ne așteptam la rezultate opuse”, a declarat pentru AFP Iseline Chaib, doctorandă la laboratorul de siguranță alimentară Anses din Boulogne-sur-Mer (Pas-de-Calais).
Analizând mostra, cercetătorii au observat că particulele desemnate prezentau aceleași caracteristici de formă, culoare și compoziție polimerică, indicând proveniența din vopseaua exterioară a capacelor.
Experții au constatat că vopseaua de pe capace conține micro zgârieturi, invizibile cu ochiul liber, generabile prin frecarea capacele atunci când sunt depozitate, ceea ce ar putea conduce la eliberarea unor particule de pe suprafața acestora.
În ceea ce privește apa – atât minerală, cât și naturală – cantitățile de microplastice au fost de fapt „relativ scăzute”, cu o medie de 4,5 particule pe litru în sticlele de sticlă, față de 1,6 particule în cele din plastic, conform Așsus.
Produse precum cola au evidențiat aproximativ treizeci de particule de microplastice, limonada a avut în jur de patruzeci, iar berea a fost măsurată cu circa 80.
Anses a subliniat că, în absența unor date toxicologice de referință, nu se poate determina riscul pe care cantitățile de microplastice descoperite îl pot reprezenta pentru sănătatea umană.
foto: © Asphoto777 | Dreamstime.com