Participă la Bibaniada fetelor de la Mila 23! În perioada vacanței de Rusalii, ai ocazia să te alături unei tradiții pescărești din Deltă
În acest moment, femeile din Mila 23 se află pe apă, căutând bibani în stufărișurile Deltei. Acestea au plecat devreme, la ora 6 dimineața. Ele atrag bibanii, îi prind și îi pregătesc: unii sunt eliberați în apă, iar alții ajung să fie gătiți la ciorbă, saramură sau grătar. Ziua de astăzi marchează a patra ediție a competiției de pescuit feminin la biban în echipă, singura competiție din România de acest tip. Te invităm să te alături distracției în vacanța aceasta mică la Mila 23, unde prinderea bibanilor promite a fi o experiență extraordinară.
Bibaniada - Concurso de pescuit inspirat de tradiția locală din Mila 23
După încheierea perioadei de prohibiție, femeile din sat se pregătesc să iasă la pescuit de biban. Vizitoarele Mila 23 au oportunitatea de a forma echipe cu localnicele și de a participa la competiția dedicată pescărițelor. Este o experiență plină de farmec să te aventurezi după biban în zori, când natura abia începe să se trezească.
Între starea de somn și excitarea vânătorii, aceste doamne își caută locul ideal pentru captură. Cântă pentru a se energiza și întreabă despre râme, nerăbdătoare să prindă bibanul mirific.
Bibanul tace, dar pescăreasa știe cum să-l prindă!
Ce trebuie să faci atunci când bibanul tace? Întâi de toate, te trezești la viață! Îi propui de mâncare, întrebându-te dacă preferă să fie pregătit la saramură sau grătar. În acest moment, decizia îți aparține, trebuie să acționezi!
La mal, cântărești captura și, ca orice pescăriță iscusită, începi procesul de pregătire a bibanului pentru saramură, un preparat ce va delecta întreaga familie.
Raluca Munteanu de la Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” – Rowmania, împărtășește rețete delicioase cu biban.
Saramură albă de biban
Peștele, cu tot cu solzi, se sărează și se așează pe plita încinsă. Odată ce este gătit, solzii sunt curați cu ajutorul spatelui cuțitului. Se prepară o zeamă din apă, ulei, oțet, foi de dafin și piper, care se aduce la punctul de fierbere. Această zeamă se toarnă peste biban. Se mai pregătește și mujdei, care este adăugat în amestec alături de pătrunjel tocat.
Pentru cei care preferă mâncăruri picante, se pot adăuga doi ardei iuți în plită, tocați și incluși în saramură.
O saramură perfectă trebuie să aibă trei arome esențiale: iute, sărat și acru.
Biban în sos alb
Pentru acest preparat, bibanul se depielează și se prăjește alături de capere în ulei de măsline cu unt. După ce peștele este gata, se scoate pe un platou și în tigaie se adaugă vin alb, care se reduce până la evaporarea alcoolului, apoi se adaugă smântâna pentru gătit. Sosul obținut se toarnă peste biban și se presară pătrunjel tocat.
Spre seară, atmosfera din Mila 23 va fi animată de muzică lipovenească interpretată de Ansamblul Muzeului Ivan Patzaichin și Corul Sinicika, alături de Radu Captari.
Organizatorul Bibaniadei este Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de inovare comunitară din Mila 23.