„Poliția protejează defrișările”. Zeci de copaci de pe terenul retrocedat din Parcul IOR au fost doborâți fără aviz
„Aici a fost cândva o pădure” – aceasta este povestea parcului IOR. În 2021, existau sute de arbori, dar aceștia au fost distruși. Numai în ultimele săptămâni, peste 130 de copaci de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost doborâți fără aviz de defrișare, conform informațiilor furnizate de Primăria Capitalei.
Cetățenii acuză că „Oamenii au încercat să protejeze arborii, dar poliția, în loc să apere cei care protestează, îi apără pe cei care taie copacii”. Aceste evenimente au avut loc în parcul din estul Bucureștiului.
O parte dintre arbori erau uscați, în timp ce altele erau verzi, conform imaginilor surprinse de localnici.
Autoritățile afirmă că pot aplica doar amenzi de 100 de lei pentru fiecare copac tăiat, iar dacă acestea sunt plătite în 15 zile, costul scade la 25 de lei per arbore.
Imaginile surprinse
Mai multe filmări și fotografii au fost postate pe grupul de inițiativă civică „Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure”, format de locuitorii din zonă, care luptă pentru protejarea acestui spațiu verde.
„Defrișările au loc în fiecare zi cu poliția prezentă. După fiecare protest pe care îl organizăm, găsim noi tăieri sau incendiile sunt provocate. Oamenii au sunat mereu la poliție, au filmat și au discutat cu cel ce se prezenta ca administrator, Sorin Tuță, care susține că nu are nevoie de aviz pentru a defrișa, deși legea prevede că avizul este necesar chiar și pe proprietate privată. Ce mai pot face? Singura opțiune ar fi escaladarea situației, dar nu ne dorim asta”, a explicat Cristian Neagoe, din Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.
Pe 19 octombrie, zeci de iubitori ai Parcului IOR au creat un lanț uman în jurul zonei retrocedate, solicitând autorităților să intervină. După acest protest, au crescut tăierile.
Ana Maria Ciceală, fost consilier general, a fost prezentă în parc în ultimele săptămâni, implicându-se activ pentru salvarea terenului retrocedat din Parcul IOR. Aceasta acuză și ea poliția că apără acțiunile celor care taie copacii și nu cetățenii.
„Pe 19 octombrie, au fost tăiați 47 de arbori, vineri 2, luni 13, iar acum continuă. O parte sunt copaci verzi, sănătoși, iar alții au fost afectați de incendii sau au fost toxicați. Cetățenii din zonă au chemat poliția, dar nu s-a reușit stoparea tăierilor”, a declarat Ana Maria Ciceală.
Punctul de vedere al autorităților
Am contactat Primăria Capitalei, Poliția Locală a Municipiului București, Poliția Locală a Sectorului 3 și Garda de Mediu. Concluzia este că, pe lângă amenda de 100 lei/copac tăiat, convertită în 25 lei dacă este achitată în 15 zile, autoritățile nu pot lua alte măsuri.
„Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au acționat în zona retrocedată a parcului Alexandru Ioan Cuza, unde au avut loc defrișări fără aviz de la Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei”, a declarat Poliția Locală.
„Defrișarea arborilor a fost realizată de administratorul terenului și de alte persoane la inițiativa acestuia. Am aplicat mai multe sancțiuni, totalizând 13.200 lei, pentru defrișarea a 132 de arbori fără aviz, conform H.C.G.M.B. nr. 304/2009”, au transmis autoritățile.
Întrebați de ce nu au oprit defrișările, ei susțin că „au acționat conform competențelor ce le revin”.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că aceasta este limita măsurilor ce se pot lua în prezent.
„Referitor la defrișări, din cauza faptului că este proprietate privată, legislația actuală ne limitează, iar măsurile pe care le putem aplica se rezumă la amendarea proprietarilor, ceea ce polițiștii locali au realizat”, a explicat Nicușor Dan.
„Ce putem face în continuare este să aplicăm amenzi pe Legea 24/2007 (privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi), imediat ce va dispărea iarba și va apărea pământul, adică 20.000 de lei/mp”, a completat primarul.
Poliția Capitalei a menționat că „polițiștii au fost sesizați dar nu pot interveni direct, ci se ocupă de informarea Serviciului de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, care are competența de a da aviz sau a sancționa.”
Poliția Locală a Sectorului 3 a declarat că, la intervenția lor, polițiștii au fost întâlniți de colegii din Primăria Capitalei, astfel că nu au intervenit.
În timp ce yseceracii tăiau arborii lângă biserica din lemn, reporterul a observat un polițist local păzind copacii sănătoși de tăiere.
Întrebat de ce nu intervenea împotriva tăierilor, acesta a explicat că tăietorii ar avea o hotărâre judecătorească care le permite defrișarea.
Este vorba despre o hotărâre judecătorească care anulează o amendă primită, nu despre o autorizare a defrișărilor.
Garda de Mediu a comunicat că nu are competențe în acest caz.
„Este proprietate privată și intră sub incidența HCGMB 304/2009, aplicată de Primăria Capitalei și de primăriile de sector. Noi nu putem interveni. Ar putea însă fi monitorizată trasabilitatea lemnului de către Garda Forestieră”, au explicat reprezentanții instituției.
Consilierul general al USR, Ana Ciceală, a inițiat anul trecut un proiect prin care dorea creșterea amenzilor, dar acesta a rămas blocat. Amendamentele preconizau majorarea amenzilor pentru tăierile ilegale de la 50-200 lei la 4.000-5.000 lei. Potrivit unor surse, PNL și PSD s-au opus.”
Recent, în octombrie 2023, proprietarii terenurilor retrocedate din Parcul IOR au fost amendați cu 35 de milioane de euro pentru distrugerea spațiului verde, dar amenda a fost contestată în instanță, așteptându-se decizia finală.
Povestea acestui teren
În 2021, cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR includeau sute de arbori, majoritatea în condiții bună, și numeroși arbuști. Între 2022 și 2024, au avut loc mai mult de 25 de incendii, afectând o parte din copaci. Tăierile au început în luna ianuarie a anului 2023, iar de atunci au fost distruși sute de arbori.
Anul trecut, cetățenii din zonă au inventariat aproximativ 922 de arbori pe terenul retrocedat, dintre care 582 au fost considerați uscați. Acum mai sunt în jur de 60 de copaci viabili, potrivit estimărilor locale.
În decembrie 2022, pe teren erau încă sute de arbori, în mare parte în stadiu bun.
Istoricul amenajării zonei retrocedate
În 2009, cele aproximativ 12 hectare retrocedate din Parcul IOR erau amenajate ca parc, dovadă fiind numeroasele imagini din Google Maps – Street View, care arată aleile, trandafirii îngrijiți, iarba tunsă și mobilierul urban.