Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 provoacă controverse legate de natura fizicii

Premiul Nobel pentru Fizică din 2024 provoacă controverse legate de natura fizicii
Geoffrey Hinton, inginerul supranumit „Nașul A.I.” (FOTO: Shutterstock)

Academia Regală Suedeză de Științe a stârnit polemici în comunitatea științifică prin acordarea Premiilor Nobel pentru Chimie și Fizică unui grup restrâns de pionieri în domeniul inteligenței artificiale (A.I.) de la Google, provocând discuții intense, conform Reuters.

Deși Google a condus cercetările în domeniul A.I., ultimele sale realizări au fost overshadowed de expansiunea rapidă a OpenAI, firma responsabilă de lansarea popularului ChatGPT.

Demis Hassabis, cofondator al diviziei DeepMind de la Google, și colegul său John Jumper, au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Chimie datorită contribuției lor la decodarea structurilor proteinelor, alături de biochimistul american David Baker.

  • Premiul Nobel pentru Chimie 2024: Pasiunea pentru șah și știință conduce la descoperiri mărețe

Anunțul a fost făcut la o zi după ce Geoffrey Hinton, renumit pentru contribuțiile sale în domeniul A.I. și cunoscut adesea ca „Nașul A.I.”, a primit premiul alături de John Hopfield, un profesor de la Universitatea Princeton, pentru inovațiile lor în învățarea automată.

Cu toate acestea, Academia Regală Suedeză de Științe s-a confruntat cu critici din partea unor cercetători, în special în privința Premiului Nobel pentru Fizică.

Premiul Nobel pentru Fizică 2024 se concentrează pe știința calculatoarelor

Dame Wendy Hall, inginer în știința calculatoarelor și consilier pentru probleme de A.I. la ONU, a exprimat îngrijorări, afirmând că, deși munca laureaților merită recunoaștere, absența unui premiu pentru matematică sau știința calculatoarelor afectează validitatea premiului.

„Comitetul care acordă Premiile Nobel se teme să nu piardă din vedere progresele în A.I., astfel că decizia de a-l onora pe Geoffrey Hinton în domeniul fizicii este una discutabilă,” a declarat ea.

Wendy Hall susține că ambele domenii merită un Premiu Nobel nuantat, dar se întreabă modalitatea prin care să fie recompensate.

Academia Regală a recunoscut, prin declarațiile sale, că premiul din acest an pentru fizică este unul ce poate fi contestat, subliniind totodată că realizările laureaților sunt bazate pe fundamentele științei fizice.

Noah Giansiracusa, profesor de matematică la Universitatea Bentley din Massachusetts, consideră că premierea lui Hinton este controversată.

„Deși realizările lui Hinton sunt remarcabile, nu cred că acestea au legătură cu fizica. Chiar dacă a existat inspirație din această disciplină, nu a fost identificată o teorie sau rezolvare în domeniu,” a declarat el.

  • „Nașul A.I.” a fost premiat cu Nobelul pentru Fizică. Anul trecut, a exprimat viziuni radicale despre umanitate – VIDEO

Istoria Premiilor Nobel din 1901 până în prezent

Premiile Nobel, stabilite de testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel, au fost acordate începând cu anul 1901.

Premiul pentru Economie a fost creat mai târziu, în 1968, cu susținerea Băncii Centrale de la Stockholm.

Unii cercetători subliniază faptul că premiile recente evidențiază dificultățile mediului academic tradițional de a concura cu abilitățile marilor companii tehnologice.

Potrivit profesorului Giansiracusa, este nevoie de investiții publice mai substanțiale în cercetare.

„Multe dintre inițiativele Big Tech nu se axebeză pe descoperiri substanțiale, ci mai degrabă pe generarea de profit prin soluții comerciale, precum roboți de chat sau prin proliferarea reclamelor online,” adaugă acesta.

„Există anumite zone de inovație, dar majoritatea nu respectă rigorile științifice,” mai precizează el.

Joi, Premiul Nobel pentru Literatură urmează să fie anunțat, în timp ce vineri va fi dezvăluit laureatul sau laureații Premiului Nobel pentru Pace din 2024.

Premiul Nobel pentru Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat luni, 14 octombrie.

Anunțurile privind laureații Premiilor Nobel vor fi publicate rapid după dezvăluirea acestora de către Comitetul Nobel.

Recomandari
Show Cookie Preferences