PSD inițiază procesul de reorganizare teritorială a României. Marcel Ciolacu, autorizat în partid pentru a elabora un proiect de lege

PSD inițiază procesul de reorganizare teritorială a României. Marcel Ciolacu, autorizat în partid pentru a elabora un proiect de lege
Principalele regiuni ale României. Imagine ilustrativă. Grafică: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Shutterstock

În cadrul ședinței de luni, Consiliul Național al PSD l-a delegat pe Marcel Ciolacu pentru a colabora cu o comisie din partid la elaborarea unui proiect de lege pentru reorganizarea administrației în România, conform surselor politice. Această temă de reorganizare a administrației nu este una nouă, având o istorie de discuții constante, fără progrese notabile. În mai 2023, la 42 de ani de la ultima reorganizare teritorială, fostul deputat Tudor-Vlad Benga a propus un proiect de reducere a județelor la 12 și comasarea unor localități, inițiativă însă, respinsă de ambele Camere ale Parlamentului.

Conform surselor menționate, Marcel Ciolacu va dezvolta proiectul de lege pentru reorganizarea administrativă împreună cu o comisie specifică din PSD, care va include președintele Camerei Deputaților, președintele Asociației Municipiilor, președintele Uniunii Consiliilor Județene, prim-vicepreședintele PSD Daniel Băluță, viceprim-ministrul Marian Neacșu, și primari PSD din diverse orașe și comune.

Comisia din cadrul PSD se va ocupa de elaborarea proiectului de lege, care va fi ulterior discutat în coaliția guvernamentală și apoi trimis la Parlament.

Conceptul reorganizării administrative este recunoscut de mult timp; încă din 2011, fostul președinte Traian Băsescu a propus desființarea celor 41 de județe și împărțirea României în 8 mari regiuni. Politicieni și reprezentanți din USL, PSD, Dacian Cioloș sau parlamentari ai PNL au subliniat de mai multe ori necesitatea reorganizării teritoriale.

Analizând consecințele acestei reorganizări, sociologul Dumitru Sandu subliniază că în România, calitatea vieții este invers proporțională cu dimensiunea localităților. De exemplu, mortalitatea infantilă în comunele de sub 2000 de locuitori era de aproximativ 10,2‰ în perioada 2016-2018, comparativ cu 7,3‰ în comunele cu peste 6000 de locuitori și de 4,4‰ în orașele mari cu peste 200.000 locuitori.

Noile județe trebuie să fie proiectate astfel încât să nu doar să reflecte identitățile regionale, ci și să asigure eficiența economică și administrativă. Sociologul subliniază importanța stabilirii unor principii care să garanteze funcționalitatea diversificată a regiunilor, atât de tip NUTS 2 (regiuni de dezvoltare) cât și NUTS 3 (județe). Aceste observații sunt făcute în contextul proiectului de reorganizare administrativă propus de fostul deputat Tudor Benga, care a fost respins în Parlament.

Recomandari
Show Cookie Preferences