Radu Hossu s-a lansat în cursa pentru conducerea USR

Radu Hossu s-a lansat în cursa pentru conducerea USR
Radu Hossu (Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim)

Activistul civic Radu Hossu a confirmat duminică seara candidatura sa pentru președinția Uniunii Salvați România (USR). Anterior, el a făcut publică intenția de a concura pentru această funcție. Într-o postare pe Facebook, Hossu subliniază importanța revenirii USR la statutul de partid al oamenilor și al membrilor, oferind o alternativă sinceră față de partidele tradiționale și extremism.

El consideră că asumarea acestei responsabilități nu este o provocare insurmontabilă, subliniind că nu este vorba doar despre viitorul USR, ci și despre destinul opțiunilor politice în fața PNL și PSD.

„Societatea românească s-a săturat de politica dezamăgitoare, purtată de actori cu orgolii exagerate. Am evoluat de la un partid care promitea să fie inclusiv, la unul care a ajuns să nu mai capteze interesul nimănui.”, scrie Radu Hossu în mesajul său.

  • În aceeași zi, Elena Lasconi, primarul reales al Câmpulungului, a anunțat că va candida pentru funcția de președinte al USR.

Declarațiile lui Radu Hossu:

  • „Confirm public că sunt candidat pentru președinția USR.
  • Decizia mea a rezultat din discuțiile purtate cu membri din partid. Eu mă prezint ca un candidat al membrilor, nu al liderilor sau grupurilor. Am fost conștient de problemele existente de multă vreme și am venit cu soluții, dar am fost ignorat. Acum, cu siguranță nu pot fi ocolit, susținerea mea vine din partea a mii de membri simpli, care s-au săturat de jocurile de culise ce ne-au dus în situația în care ne aflăm.

Candidatura mea depășește USR. Este despre speranța României. Oamenii care doresc o alternativă la partide tradiționale nu au decât să se întrebe: pe cine să voteze? USR trebuie să redevină un partid al cetățenilor, care oferă soluții la vechile probleme, dar și unele noi, legate de extremism.

USR a fost un partid al oamenilor din stradă, iar pentru a redeveni asta, trebuie să fie condus de persoane în care publicul are încredere. Este esențial ca USR să colaboreze cu organizații civice și antreprenoriale, toate cele bune din societate trebuie canalizate.

Am observat cum am devenit dintr-un partid care dorea să cuprindă toate opiniile, unul izolat. Cei care conduc acum partidul trebuie să plece, iar modul actual de conducere trebuie revizuit.

în cazul în care voi fi ales președinte, nu voi candida la președinția României fără o dezbatere serioasă în interiorul partidului.

Știu că voi fi contestat și criticat, dar sunt hotărât să îmi asum responsabilitatea, și cred că nu este vorba doar de soarta USR-ului, ci de politicile României în ansamblu.

Unii pot considera că acest rol este prea mult pentru mine, dar am demonstrat că pot face față provocărilor, chiar și celor mai dificile.

Procedura alegerilor pentru șefia USR

Amintim că, zilele trecute, actualul președinte al USR, Cătălin Drulă, și-a anunțat demisia, convocând alegeri pentru o nouă conducere.

Cătălin Drulă a explicat că decizia sa a venit ca urmare a unui rezultat nesatisfăcător la alegerile locale și europarlamentare, rezultat pentru care își asumă responsabilitatea.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al partidului, a menționat că nu va exista un președinte interimar, iar noul lider va prelua funcția direct de la Drulă.

Biroul Național al USR a stabilit că între 14-16 iunie se vor putea depune candidaturile pentru competiția internă. În săptămâna următoare va avea loc campania electorală, iar alegerile inițiale vor avea loc pe 24-25 iunie, posibil cu un tur 2 pe 27-28 iunie.

Președintele USR va fi ales prin vot direct de către membrii partidului, conform statutului.

De asemenea, 24 de noi membri ai Biroului Național vor fi aleși în cadrul Congresului planificat pentru 29 iunie.

Recomandari
Show Cookie Preferences