Război în Ucraina, ziua 843: Summit pentru pace în Elveția, fără Rusia / Kremlinul acuză Occidentul de reacții „neconstructive” la propunerile lui Putin / Scholz: Toată lumea știe că propunerea lui Putin nu este serioasă / Evoluțiile pe front

Lideri internaționali se reunesc sâmbătă în Elveția pentru un summit dedicat exercitării de presiuni asupra Rusiei pentru a înceta războiul din Ucraina. Cu toate acestea, lipsa unor aliați importanți ai Moscovei, cum ar fi China, va diminua impactul potențial al reuniunii, conform unei analize Reuters. Zeci de susținători ai Ucrainei sunt așteptați la summit, dar China a ales să nu participe având în vedere că Rusia nu a fost invitată. Moscova, la rândul ei, a catalogat evenimentul drept o pierdere de timp fără interes de participare.
Evoluții pe frontul din Ucraina:
Forțele ucrainene au atacat noaptea trecută o bază aeriană rusă folosind aproximativ 70 de drone, vizând Morozovsk, situat la 170 de kilometri de granița cu Ucraina, conform declarațiilor lui Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat progrese ale trupelor sale care își îmbunătățesc pozițiile în estul Ucrainei, susținând că au respins 12 contraatacuri ucrainene în ultimele 24 de ore.
Kremlinul a afirmat că reacțiile Occidentului la propunerile de securitate și pace ale președintelui rus Vladimir Putin au fost „neconstructive”. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a subliniat că „multe dintre declarațiile oficiale au fost de o natură neconstructivă”.
Emmanuel Macron a declarat că cercul țărilor implicate în procesul de pace din Ucraina ar trebui extins, în cadrul summitului din Elveția.
În ceea ce privește ajutoarele financiare pentru Ucraina, Giorgia Meloni, premierul Italiei, a menționat că statele Uniunii Europene nu vor fi implicate direct în împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care G7 plănuiește să-l acorde Ucrainei.
În cadrul summitului din Italia, G7 a decis să acorde împrumuturi acoperite de veniturile din activele rusești înghețate, Meloni afirmând că aportul Uniunii Europene se va restricționa la oferirea garanțiilor necesare.
Activelor rusești, cum ar fi rezervele băncilor centrale, s-au ridicat la aproximativ 260 miliarde de euro (278 miliarde de dolari) din cauza sancțiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina.
România interzice delegația Rusiei la reuniunea OSCE
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că propunerile de pace vor fi transmise Rusiei doar după ce vor fi convenite la nivel internațional.
Zelenski a spus: „Când planul de acțiune va fi pe masă, acceptat și transparent, atunci vom comunica reprezentanților Rusiei pentru a pune capăt războiului.”
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că înghețarea conflictului actual nu reprezintă o soluție, ci o „rețetă” pentru viitoare agresiuni.
Zelenski, la summitul din Elveția, a indicat că „împreună, facem primul pas spre o pace corectă”.
România a decis să nu permită participarea delegației Federației Ruse la reuniunea OSCE ce va avea loc la București, indicând poziția consistentă a României față de agresiunea rusă în Ucraina.
Activitățile summitului pentru pace din Elveția
Zelenski și-a exprimat speranța pentru o „pace dreaptă cât mai repede” la începutul summitului.
Programul summitului va începe cu o sesiune plenară sâmbătă, iar duminică vor avea loc discuții detaliate pe teme precum securitatea nucleară, libertatea de navigație și aspectele umanitare.
Reacțiile la ajutoarele din partea Statelor Unite
Trei persoane au fost raportate decedate și cinci rănite în urma bombardamentelor rusești în satul Ulakly, conform guvernatorului local.
Vicepreședinta americană Kamala Harris a declarat un nou ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, anunțând că această sumă va acoperi necesitățile energetice și reparațiile infrastructurii.
Întărirea securității podului Kerci de către Rusia
Rusia își consolidează apărarea podului din Crimeea, esențial în strategia sa militară, conform analistului naval H.I. Suton.
Podul a fost deja țintit de atacuri, iar consolidările recente includ noi forme de protecție.
Declarații privind aderarea Ucrainei la UE
Ungaria a confirmat că a deblocat negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, stipulând cerințele legate de drepturile minorităților.
Într-o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU, China a solicitat părților implicate în conflict să inițieze negocieri de pace pentru a susține un armistițiu.
Comentariile liderilor globali despre propunerile lui Putin
Liderii G7 au concluzionat că propunerile lui Putin nu sunt serioase, potrivit cancelarului german Olaf Scholz.
Scholz a menționat că intențiile lui Putin de a rezolva conflictul au fost considerate ca un mijloc de a distrage atenția de la conferința de pace.
Estimarea pierderilor rusești în conflict
Raportul ucrainean detaliază pierderile rusești: 1090 de soldați, 20 de tancuri, 29 de vehicule blindate, 37 de tunuri, și alte echipamente.
Concluzii asupra summitului din Elveția
La summitul din Elveția, discuțiile vor aborda probleme esențiale precum securitatea alimentară și nucleară, precum și identificarea Rusiei ca agresor în conflict.
Pentru Ucraina, este o oportunitate de a reafirma angajamentul față de valorile Cartei ONU, chiar și în fața limitărilor diplomatice existente.
Progrese în negocierile UE cu Ucraina
Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, programate să înceapă pe 25 iunie.
Noutăți recente din conflictul ucrainean
- Putin a declarat că 700.000 de militari ruși acționează în Ucraina. Stoltenberg a anunțat coordonarea sprijinului militar pentru Ucraina.
- Războiul a avut un impact climatic semnificativ, echivalent cu emisiile a 90 de milioane de automobile.
Cele mai importante actualizări privind agresiunea Rusiei sunt disponibile aici.