Refuzul ministrului Educației față de cererile profesorilor de la Colegiul „Sava” privind organizarea BAC-ului
Ministrul Educației, Ligia Deca, a respins solicitările venite din partea profesorilor de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, care cereau renunțarea la organizarea examenului de bacalaureat la începutul lunii iunie, în timpul anului școlar. Potrivit ministrului, această decizie a fost luată „ca urmare a feedback-ului public”.
În cadrul unei emisiuni la TVR, Ligia Deca a fost întrebată despre scrisoarea deschisă semnată de 37 de profesori de la „Sava”, care solicitau modificarea calendarului examenului de BAC 2025 pentru ca acesta să fie susținut în luna iulie, la fel ca până acum. Răspunsul său a fost clar: „Nu se poate”.
Ministrul a explicat că alegerea modificării calendarului bacalaureatului a fost influențată în principal de temperaturile ridicate din timpul verii și a fost fundamentată în urma „feedback-ului public”.
„Prioritatea trebuie să fie copiii”
Atunci când i s-a cerut să comenteze despre o potențială revenire la vechiul calendar al bacalaureatului, Ligia Deca a reiterat:
„Nu se poate. Structura anului școlar a fost anunțată, iar calendarul examenelor naționale a fost comunicat public. Motivele deciziei mele au fost prezentate și ele derivă din feedback-ul public. Toți știm cum au fost condițiile climatice în acest an, dar nu este vorba doar despre temperatură.
Este esențial să ne gândim și la absolvenții care doresc să se înscrie rapid la universități, iar programarea examenului bacalaureatului în luna iulie le-ar limita această oportunitate.
Totodată, am realizat că probele de competențe vor avea loc în iarnă, pentru a permite elevilor să se concentreze în mod eficient pe probele scrise ale bacalaureatului, cu pauze între probe pentru o performanță mai bună.
Am oferit opțiuni diverse pentru organizarea examenelor și sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ va găsi soluțiile adecvate. Trebuie să ne gândim, în primul rând, la elevi.”
Profesorii de la Colegiul „Sava”: BAC-ul în timpul anului școlar, „o anomalie”
În scrisoarea deschisă adresată luni Ligiei Deca, un grup de 37 de profesori de la Colegiul „Sava” afirmă că desfășurarea examenului de BAC 2025 conform calendarului Ministerului Educației – cu probele de competențe în ianuarie și februarie și cu probele scrise începând cu data de 10 iunie – nu servește interesul elevilor și nici al profesorilor.
Aceștia avertizează că examenul național de bacalaureat ar putea deveni un fiasco, din cauza lipsurilor de resurse umane și a riscurilor de erori în evaluare, generate de desfășurarea simultană a mai multor activități educaționale, cum se menționează în documentul publicat.
În plus, cadrele didactice consideră că argumentul schimbărilor climatice adus de Ligia Deca este „irelevant”.
Profesorii afirmă că vor fi puși în „situația imposibilă” de a gestiona finalizarea anului școlar, una dintre cele mai solicitante perioade, în timp ce trebuie să organizeze și examenul național.
Modificările calendarului bacalaureatului
Decizia de modificare a calendarului examenului de bacalaureat a fost adoptată de ministrul Educației, Ligia Deca, prin ordinul emis pentru structura anului școlar 2024-2025.
În majoritatea cazurilor, anul școlar se va încheia pe 20 iunie. Cei care susțin BAC-ul vor termina cursurile pe 6 iunie, iar probele scrise vor începe pe 10 iunie.
Probele de competențe vor fi desfășurate, pentru prima dată, în timpul anului școlar, între 27 ianuarie și 7 februarie 2025.
Calendarul BAC 2025:
- 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă