Republica Moldova răsuflă ușurată: a obținut energia necesară pentru marți seara
În prezent, Republica Moldova se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade de la începutul crizei energetice. Compania de energie Energocom a informat luni că nu a reușit să achiziționeze energie pe piață pentru după-amiaza și seara zilei de marți, exact în timpul vârfului de consum, și că va fi necesar să facă achiziții urgente, la prețuri ridicate. Totuși, marți dimineață, compania a anunțat că a reușit să găsească soluția energetică necesară.
„Energocom, împreună cu operatorii sistemelor de transport din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, a identificat soluții pentru a satisface complet deficitul de 484 MWh necesari pentru ziua de astăzi, 14 ianuarie.
Amintim că luni, 13 ianuarie, disponibilitatea capacității de la granița cu România era insuficientă pentru intervalul orar 16.00-19.00, existând riscul de a recurge la achiziția de energie de urgență.
În timpul serii și nopții anterioare, au fost identificate capacități neutilizate la granița Ucrainei cu Uniunea Europeană, care au fost transferate între România și Republica Moldova.
Apoi, Energocom, alături de parteneri, a cumpărat energia necesară din România pentru a acoperi consumul de pe malul drept al râului Nistru. Ca urmare, nu există deficit de energie pentru ziua de astăzi, conform declarației companiei.
Luni, Energocom semnala imposibilitatea de a importa cantitatea necesară de energie din cauza limitării capacității de interconexiune cu România.
„Pentru 14 ianuarie, se preconizează un consum de energie electrică pe malul drept al Nistrului similar cu cel din 13 ianuarie. Din cauza limitării capacității de interconexiune cu România, nu a fost posibilă rezervarea integrală a acesteia, motiv pentru care, între orele 16.00-19.00, Republica Moldova va apela la energie de urgență. Deficitul total se ridică la 484 MWh.
În acest context, facem apel către cetățeni să reducă consumul de energie electrică, pentru a diminua presiunea asupra întregului sistem.”
Moldelectrica: Costul energiei de urgență este mai mare decât pe Piața pentru Ziua Următoare, dar nu dublu
Moldelectrica, operatorul de transport și sistem, a afirmat că nu era prevăzută deconectarea consumatorilor, dar apelul la reducerea consumului are ca scop minimizarea achiziției în regim de urgență, deoarece aceasta este mai costisitoare.
- „Activarea contractelor de livrare a energiei de urgență între Moldelectrica și operatorii de sistem din Ucraina și România va depinde de evoluția reală a consumului de energie electrică și de capacitatea de generare. Cantitatea exactă a energiei de urgență va fi determinată aproape de momentul livrării.
- Prețul energiei de urgență este mai mare decât prețul energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU), dar nu se dublează, așa cum s-a raportat. Vă încurajăm să folosiți surse oficiale pentru informații corecte.
- Reiterăm apelul de a consuma energia electrică cu moderație și de a amâna, unde este posibil, consumul pe timpul vârfurilor de consum.”
Conform datelor furnizate de Transelectrica și Moldelectrica la ora 11:20 marți, consumul de electricitate al Republicii Moldova era de 757 MW, dintre care 425 MW proveneau din producția internă, 234 MW erau importuri din Ucraina, iar 98 MW din România.
Sursa foto: Dreamstime